ZAGREB (IKA)

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje, koje je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir provela u suradnji s agencijom Promocija plus, predstavljeni su u Zagrebu na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja.

Rezultate nacionalno reprezentativnog istraživanja sažeo je direktor agencije Agan Begić: “Nešto više od osamdeset posto ispitanika je za uvođenje slobodne nedjelje. S povećanjem broja ukućana povećava se i zauzimanje za slobodne nedjelje, dok su mlađi i obrazovaniji češće protivnici uvođenja slobodne nedjelje”. Dodao je da su obrazovaniji protiv slobodne nedjelje: “Žene su češće zagovornice slobodne nedjelje, a Dalmacija i Slavonija regije su s najvećim udjelom zagovornika slobodne nedjelje. Među razlozima za uvođenje slobodne nedjelje, ispitanici su najčešće navodili da je nedjelja dan za obitelj te da je svima potreban jedan dan odmora u tjednu”, rekao je Begić, ističući da se i oni koji ne podupiru uvođenje slobodne nedjelje zalažu za adekvatnu naknadu za rad nedjeljom.

Marijana Petir godinama se zalaže za dostojanstveno radno vrijeme i slobodnu nedjelju. Kao zastupnica u Europskom parlamentu, aktivno se uključila u adresiranje pitanja slobodne nedjelje kroz odbore u kojima je članica i kroz potporu Europskom savezu za slobodnu nedjelju: “Kako je ovo pitanje u nadležnosti država članica, mi želimo potaknuti Vladu RH i Hrvatski sabor da donesu legislativu koja će osigurati slobodnu nedjelju. Da je to i volja građana, a ne samo zaposlenih u trgovini, potvrđuje i ovo istraživanje u kojem 82 posto ispitanika u cijeloj Hrvatskoj želi poduprijeti uvođenje slobodne nedjelje.” Podsjetila je i kako najnoviji podaci Porezne uprave pokazuju da je promet u trgovini najveći petkom, a najmanji nedjeljom. “Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje posebno je stoga važna za zaposlene u trgovini”, zaključila je Petir.

I iz Sindikata trgovine Hrvatske, koji se godinama bori za rješenje pitanja rada nedjeljom, traže da se Zakonom o trgovini nedjelju regulira kao dan kada trgovine ne rade. Zlatica Štulić istaknula je da trgovina nije djelatnost u kojoj je potrebno raditi 24 sata na dan, 365 dana u godini. “Važno je rad nedjeljom precizno regulirati, odrediti iznimke, odnosno propisati sankcije za one koji krše zakonsko rješenje”, smatra Štulić te dodaje kako komocija građana i zarada poslodavca ne smiju biti ispred interesa radnika i njihovih obitelji.

Fra Bože Vuleta je uime Hrvatskog saveza za nedjelju naglasio kako je neprihvatljivo da, unatoč svim negativnim pokazateljima postojeće prakse, uključujući činjenicu da rad nedjeljom nema utjecaja na gospodarstvo, Hrvatska nema nikakvu regulativu za rad trgovina nedjeljom. Na prigovore da trgovine u turističkoj zemlji moraju raditi i nedjeljom odgovorio je primjerom iz Švicarske. “Švicarska ima dvostruko više stanovnika, ali od turizma zarađuje 3,5 puta više od Hrvatske – a trgovine su zatvorene od subote popodne, a uvijek nedjeljom i blagdanom. Švicarsko gospodarstvo nimalo zbog toga ne pati.”