Foto: www.vjeraidjela.com

 

“Sve vas želim poslati u Raj!” – tim je riječima Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovijede se i pokaju.

Stara franjevačka svetkovina Gospa od Anđela potječe od prvih franjevačkih dana.

Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja svetog oca Franje koje se dogodilo upravo 2. kolovoza 1208. u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. U franjevačkoj povijesti ta crkva je poznata kao Porcijunkula. Ovo je i dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta.

U povodu blagdana Gospe od Anđela, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti Porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć, ako se ispovijede, pričeste, pohode franjevačku župu ili crkvu, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Porcijunkula ili sv. Marija Anđeoska malo je zemljište s crkvicom nedaleko Asiza koje je 1209. sveti Franjo dobio od asiških benediktinaca za boravište svoje braće. Možemo reći da je sveti Franjo uzeo koristiti za svoju “katedralu” ovu od benediktinaca darovanu derutnu crkvicu.

Crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar bazilike Sv. Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. Papa Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je “Majka i Glava svih crkava Franjevačkog Reda”.

U ovoj maloj crkvici sveti Franjo je doživio obraćenje i rasvjetljenje kada ga Bog poziva živjeti i propovijedati Evanđelje.

Izvor: narod.hr