Molitvom krunice u pločanskoj crkvi, procesijom s kipom Majke Božje i molitvom krunice ulicama Ploča, potom misnim slavljem koje je 26. svibnja predvodio dr. don Josip Delić s Crkvenog interdijecezanskog suda u Splitu, župa Ploče proslavila je posljednje nedjelje u svibnju svetkovinu nebeske zaštitnice – Kraljicu Neba i Zemlje.

U propovijedi je don Josip podsjetio kako je BDM uz svoga Sina – Krista Kralja – koji jedini vječno kraljuje – odabrana za Kraljicu Neba i Zemlje, jer je sposobna svijetu vratiti mir, osloboditi ili bar na svjetlost dana iznijeti istinu, pravdu, dobrotu, sposobna svakom čovjeku koji vjeruje u Boga, koji je zamoli – donijeti mir u srcu, mir u obitelj, a na svakom mjestu gdje se nalazi – donijeti uspjeh, zdravlje i blagoslov.

Godine 1925. papa Pio XI., vidjevši nakon I. svjetskoga rata kako su nastala i nestala velika zemaljska kraljevstva i kraljevi prestali biti kraljevi, proglasio je blagdan Krista Kralja, poručivši svijetu kako ima jedan Kralj koji kraljuje i kraljevat će vječno – Kralj istine, pravde, ljubavi, dobrote, Kralj mira. Za samo dva desetljeća počeo je II. svjetski rat, još strašniji, u kome je zbrisano mnogo više kraljeva i kraljevstava svuda po svijetu, vidio je kako su skoro nestali stravični sistemi – fašizam i nacizam a nastao još gori – komunizam. Tada, papa Pio XII. određuje da se ustanovi  blagdan Kraljice Neba i Zemlje, koja je zapravo Kraljica svih ljudi i svih događanja, pojasnio je don Josip, dodavši kako je Alojzije Stepinac koji je tada bio u zatvoru – proglašen kardinalom.

Čestitajući blagdan zaštitnice svima, don Josip, koji ima 85 g., rekao je kako je ovaj blagdan jedan od najvećih, blagdan koji bi na poseban način trebao biti blizak svakome od nas. „U procesiji smo išli – putovali, ne sami, s nama je išla Kraljica Neba i Zemlje, jer ona, Majka, uvijek je uz nas. Vjerujem da ste joj svi otvorili svoje srce, da ste svi molili na svoje nakane – da bi ona kao Majka lijepe ljubavi unijela mir u vaše obitelji, u obitelji prijatelja, da bi dala zdravlje, blagoslov, sreću, da Duh Sveti bude prisutan  u svakome od nas. Molimo – zlo je veliko, jer, kako je i Papa rekao – vodi se treći svjetski rat protiv Katoličke Crkve, kroz relativizam, vrijeđanje, izrugivanje, sramoćenje; a mi smo sinovi i kćeri Božje – to nam govori prvi Sabor, to nam govori Marija, a na poseban način današnje Evanđelje koje nas poziva da živimo u Duhu Svetomu, da živimo onako  kako nas je poučio Isus Krist i vidjet ćemo što je sreća, blagoslov, što je mir“, poručio je vjernicima dr. don Josip Delić.

U koncelebraciji bio je župnik don Ante Antunović koji je ovih dana za proslavu zaštitnice predvodio devetnicu, a slavlje je animirao župni zbor i muška Klapa Stina.