Foto: Facebook župa blaženog Alojzija Stepinca

Župa blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici nakon 22 godine ostaje bez prostora za slavljenje nedjeljne euharistije. Kako s početkom rujna OŠ Jure Kaštelana počinje s obnovom i dogradnjom, prestala je mogućnost nedjeljnog korištenja predvorja škole za slavlje svete mise. Unatoč naporima župljana da se u 22 godine postojanja sagradi crkva na Savici, isto do danas nije ostvareno, te su u nedjelju, 29. kolovoza, slavljene zadnje mise u školi. Stoga će Župa sve svoje djelovanje u potpunosti preseliti u Pastoralni centar, a da bi mogli najbolje zadovoljiti potrebe brojnih vjernika, trebat će uz dosadašnje tri dodati više misa nedjeljom.

Podsjećamo, prigodom osnutka Župe 1999. Župa je dobila dopuštenje Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje da se do izgradnje župne crkve nedjeljne mise mogu slaviti u predvorju škole. Naravno, u tadašnjim okolnostima nitko nije očekivao da se u 22 godine neće uspjeti naći rješenje za izgradnju crkve na Savici, pa su tako Župa i njeni župljani sve ove godine ostali nedjeljni podstanari u školi. Pastoralni centar, uređen 2011. godine, poslužio je za tjedna bogoslužja, župne kateheze, rad župnih vijeća i župnog ureda, ali radi nedostatka prostora u kapeli isti nije adekvatan za nedjeljne mise.

Ali, kako je potrebno prilagoditi se novonastalim okolnostima, Župa sad svoje djelovanje u potpunosti seli u Pastoralni centar, te je zahvalna Školi na gostoprimstvu sve ove godine, a posebno svojim sakristankama koje su 22 godine ulagale posebne napore oko uređenja predvorja škole da bi postalo prostor dostojan slavlja svete mise. S nadom da će jednog dana kada škola bude obnovljena, ponovno biti otvorena mogućnost povratka i Župi u njeno predvorje. Naravno, osim ako prije napokon ne bude riješeno i pitanje župne crkve na Savici koju vjernici čekaju tolike godine i za nju bez prestanka mole, što bi svakako bilo najbolje rješenje.

Izvor: narod.hr