Asia News izvijestila je da je biskup Stefano Li Side, legitimni biskup Tianjina, umro 8. lipnja nakon duge bolesti. Imao je 92 godine i živio je u kućnom pritvoru od 1992. godine. Budući da se Li nikada nije pridružio raskolničkoj takozvanoj Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi, vjerske vlasti pod državnim nadzorom ne žele dati dopuštenje da njegovo tijelo bude pokopano na katoličkom groblju.

Tijelo biskupa je nakon smrt bilo smješteno u pogrebnom zavodu (mrtvačnica je namijenjena laicima), a ne u katedrali sv. Josipa (Xikai) u Tianjinu.

Čak i svećenici koji su došli dati posljednji pozdrav svome prijatelju nisu se mogli zadržati dulje od 10 – tak minuta u molitvi, a osim toga bilo im je zabranjeno držati Svetu Misu za njega.

David Mulroney, bivši kanadski veleposlanik u Kini, rekao je za LifeSiteNews da je pratio događaje oko Liine smrti “s tugom i zabrinutošću” te da je život pokojnog biskupa bio “herojsko svjedočanstvo”.

“Prije, za vrijeme i nakon Kulturne revolucije, bio je strogo kažnjavan zbog svoje vjere”, rekao je Mulroney.

“Unatoč godinama okrutne kazne, Li je ostao vjeran Rimu. Iz tog razloga, Komunistička partija ga želi pokopati što je brže moguće i to anonimno. Oni će učiniti sve što je moguće kako bi spriječili lokalne vjernike da budu nadahnuti i ohrabreni njegovim primjerom”, nastavio je.

“Vatikan ipak još uvijek vjeruje kako će nedavni sporazum s Pekingom Crkvi dati prostora i službeno dopuštenje da služi vjernicima u Kini”, primijetio je Mulroney.

“Međutim, Kineska komunistička stranka tumači sporazum kao prešutno odobrenje Rima da marginalizira i konačno eliminira podzemnu Crkvu i bilo kakvu značajnu vezu s Rimom.”

“Peking želi Crkvu u kojoj rade službenici i birokrati, a ne sveci i mučenici”, zaključio je.

Steven Mosher, autor knjige Bully of Asia, također je naglasio da sporazum između Svete Stolice i kineske vlade nije pomogao katolicima u Kini.

“Svi oni koji misle da su uvjeti za katolike poboljšani nakon potpisivanja tajnog sporazuma između Kine i Svete Stolice samo trebaju pogledati na kakav su se način komunistički dužnosnici, uključujući predstavnike Patriotske crkve, odnosili prema dobrom biskupu”, istaknuo je Mosher.

“Čini se da ga se više boje mrtvog nego živog”, zaključio je.

Izvor