Foto: snimka zaslona

Vincent Lambert, francuski Terri Schiavo, stavljen je u proces “završetka života” u ponedjeljak, 20. svibnja, rano ujutro, uprkos ponovljenom zahtjevu UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom (CRPD), i prirodnog prava koje zabranjuje namjerno ubijanje ljudskog bića. Njegova hidratacija i cijev za hranjenje je povučena, a on je dobio dubok sedativ kojeg je zakonski obavezno održavati do smrti, piše Life Site News.

Očekuje se da će Vincent Lambert umrijeti – prije svega od žeđi, u roku od nekoliko dana.

Postupak je pokrenuo dr. Vincent Sanchez iz Sveučilišne bolnice u Reimsu, i to bez upozorenja njegovoj obitelji. Vincentovoj majci, Viviane, nije se čak pružila prilika da se oprosti od sina, za čiji se život bori još od prošlog neuspješnog pokušaja da ga se usmrti izgladnjivanjem u travnju 2013.

Vidjela je Vincenta posljednji put u nedjelju navečer, nakon javnih demonstracija ispred bolnice Reims, tražeći od dr. Sancheza da poštuje odluku Odbora za prava osoba s invaliditetom. Emocionalni video o tom posljednjem susretu emitiran je na internetu: pokazuje Vincenta kako plače dok mu majka govori kako mu je ostalo malo nade.

Majka pisala Macronu, podupiratelji zvali Elizejsku palaču – sve bez uspjeha 

Svi posljednji pokušaji da spase Vincenta nisu uspjeli, uključujući javno pismo Viviane Lambert predsjedniku Emmanuelu Macronu i masovnu telefonsku kampanju Elizejskoj palači.

Dana 18. svibnja biskup Pierre d’Ornellas i drugi biskupi i vjerski stručnjaci za etička pitanja objavili su zajedničku izjavu u kojoj žale da se Vincentu Lambertu uskraćuje voda i hrana te istodobno sugeriraju da bi liječnici koji žele primijeniti taj postupak trebali bolje objasniti svoja stajališta.

Oni su pisali kako bi s etičkog stajališta “bilo dobro da savjest građana nije uznemirena ni zbog neobjašnjene odluke koja sugerira da se g. Vincenta Lamberta vodi u smrti, niti zbog nepoštivanja riječi koju je dala država potpisivanjem Međunarodne konvencije.”

U ponedjeljak ujutro Jean Paillot i Jérôme Triomphe podnijeli su dvije kaznene prijave zbog “nepružanja pomoći osobi u opasnosti”, tražeći znatnu odštetu od dr. Sancheza i ravnatelja bolnice.

Čak i ako bi ove prijave dovele do preokreta, ostaje veliko pitanje: kakav je sedativ dan Vincentu, i mogu li se njegovi učinci preokrenuti?

Akademija za ljudski život i obitelj Ivan Pavao II trenutno održava svoj drugi javni događaj u Rimu na temu „Smrt mozga“. Svi su se sudionici molili za Vincenta Lamberta i njegovu obitelj.

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com