“Moramo se distancirati od kodeksa šutnje, prekinuti sudioništvo jer šutnja nije prihvatljiva.”

Teme i sudionici susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji će biti održan od 21. do 24. veljače u Vatikanu, predstavljeni su na konferenciji za novinare 18. veljače u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Član Organizacijskog odbora susreta čikaški nadbiskup kardinal Blase Cupich istaknuo je da je cijeli skup omogućila hrabrost žrtava. Rekao je da je u cijelu organizaciju intenzivno uključen papa Franjo. „Sveti Otac nas je potaknuo da budemo fokusirani na djecu i žrtve te da damo glas onima bez glasa. Svjestan je da postoje i brojni drugi izazovi s kojima se susrećemo u Crkvi, ali to kako ćemo postupiti u ovom poslu pomoći će nam i na svim drugim područjima“, pojasnio je kardinal Cupich.

Član Organizacijskog odbora, pomoćnik tajnika Kongregacije za nauk vjere malteški nadbiskup Charles Scicluna najavio je teme tri dana zasjedanja.

Prema njegovim riječima prvi dan bit će posvećen odgovornosti cijele zajednice, drugi odgovornosti pojedinca, a treći transparentnosti. To su kreposti dobrog upravljanja, posebno kad je riječ o prevenciji zloporaba i zaštiti djece od nasilja, istaknuo je. Nadbiskup Scicluna govorio je o važnosti aspekta prevencije nasilja i zloporabe nad djecom.

„Pitanje svjesnosti i naše odgovornosti kao pastira i službenika ne svodi se samo na to da se dođe u Rim na tri dana i čuje što se treba činiti. Važno je da se barem usvoje nužne informacije koje će se iskoristiti po povratku u mjesne Crkve“, rekao je nadbiskup Scicluna.

Odgovarajući na novinarska pitanja, nadbiskup Scicluna rekao je da je poricanje primitivni mehanizam.

“Moramo se distancirati od kodeksa šutnje, prekinuti sudioništvo jer šutnja nije prihvatljiva”, poručio je malteški nadbiskup.

Svih dana sudionici će sudjelovati u plenarnim predavanjima, radu u jezičnim skupinama, a moći će čuti i više svjedočenja žrtava zlostavljanja. Susret će završiti pokorničkom liturgijom u subotu 23. veljače i svečanim misnim slavljem koje će Sveti Otac predvoditi u nedjelju 24. veljače, kada će se i opširnije obratiti sudionicima susreta.

Među govornicima, koje je najavio moderator nadolazećeg susreta o. Federico Lombardi, bit će šestorica nadbiskupa, ali i tri žene. Prijavljeno je blizu 200 sudionika, a osim predsjednika biskupskih konferencija, bit će tu i poglavari istočnih katoličkih Crkvi, više kurijalnih kardinala te predstavnici svjetskog redovništva.

Predstavljena je i internetska stranica na kojoj će biti moguće pratiti sva važnija zbivanja susreta i koja se nalazi OVDJE.

IKA | Bitno.net