IKA 

U Salvadoru je tijekom noći s petka na subotu 18. svibnja ubijen svećenik Cecilio Pérez (38), župnik u jednoj župi biskupije Sonsonate, na zapadu zemlje. Njegovo su tijelo u subotu rano ujutro pronašli vjernici koji su, po dogovoru s njime, došli na zajedničku molitvu. U blizini tijela pronašli su papir s natpisom „Nije platio naknadu“, koju je potpisala banda Mara Salvatrucha, poznata i pod kraticom „Ms13“. Članovi spomenute bande svećenika su ubili zato što nije pristao platiti iznudu.

Biskup Sonsonate Costantino Barrera posjetio je župu u kojoj je ubijen o. Pérez te zamolio vjernike da se mole za pokojnika i za sve svećenike. Istaknuo je također da je o. Cecilio Pérez bio omiljen i vrlo dobar pastoralni radnik.

Nadbiskup San Salvadora Jose Luis Escobar Alas istaknuo je, pak, da mjesna Crkva tuguje, zgranuta je i šokirana, dodajući da je „vrlo zabrinjavajuće koliko je naša zemlja nasilna“. Poručio je da moraju intenzivno djelovati za mir i moliti. Zatraživši hitno rješavanje Perezova ubojstva podsjetio je na ubojstvo još jednoga katoličkoga svećenika na Veliki četvrtak protekle godine u mjestu Lolotique, za koje istraga još uvijek nije uopće napredovala.

Salvadorska Vlada također je osudila ubojstvo i izrazila sućut svećenikovoj obitelji i katoličkoj zajednici u zemlji. Izvijestila je da su vlastima zaduženima za sigurnost dane precizne upute kako bi udvostručile svoje napore i uhvatile počinitelje, izvijestio je Vatican News.

Salvador se smatra jednom od najnasilnijih zemalja na svijetu, koja bilježi stopu od 103 ubojstva na 100.000 stanovnika, što se uglavnom pripisuje bandama Mara Salvatrucha (MS13) i Barrio 18. Te kriminalne skupine svoje poslovanje temelje na iznudama u najsiromašnijim društvenim sektorima, protiv čega se borio i o. Pérez. Borba protiv kriminala jedno je od glavnih pitanja s kojima će se novi predsjednik Salvadora Nayib Bukele (37), morati suočiti nakon preuzimanja vlasti 1. lipnja.