Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u subotu 27. lipnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio osam đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Ivan Odrljin, don Nikola Šakić, don Mirko Šakić i don Slavko Volarević, a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ivo Rastočić, fra Slaven Čeko, fra Filip Čogelja i fra Željko Štrbac.

„Današnje ređenje nalikuje na ređenja u podzemnim Crkvama. Koronavirus nas je prisilio na ograničen broj ljudi i na skučeni prostor, ali vjerujem da su srca naših ređenika otvoreno i cjelovito predana Gospodinu“, rekao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje, uputivši pozdrave provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marku Mrši, generalnom vikaru Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavu Vidoviću, pastoralnom vikaru Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljku Anti Ančiću, odgojiteljima ređenika, nazočnim svećenicima i bogoslovima, redovnicima, obiteljima ređenika te svim vjernicima koji su ređenje pratili preko YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije.

Govoreći u prigodnoj homiliji o dostojnosti kandidata za prezbiterat, mons. Barišić je istaknuo „da ljudsko mišljenje o tome nije dovoljno jer mi ne poznajemo srca kandidata u potpunosti“. „Kroz današnje evanđelje Gospodin govori da ne može biti Njegov učenik onaj tko više voli oca ili majku od Njega te nas podučava da je dostojan onaj tko prihvaća svoj križ i ide za Njim. Mi trebamo ljubiti svoje roditelje, ali Gospodin treba biti na prvom mjestu jer je On punina ljubavi“, nastavio je, dodavši „da nas Gospodin poznaje te zna kako svojim snagama ne možemo postati dostojni“. „Koliko god molili, postili ili živjeli asketskim načinom života, bez Božje milosti i pomoći nismo sposobni za primanje Njegova dara, nismo ga dostojni“, ustvrdio je Nadbiskup.

Pojasnio je i „da Gospodin intervenira u naš život od krštenja po kojem postajemo dionici Njegove muke, smrti i uskrsnuća“, kazavši: „Od samoga krštenja nas prati Njegova riječ iz koje izvire naša dostojnost. Gospodin nas posinjuje i čini djecom Božjom, što je očitovanje Njegove ljubavi te znak našega dostojanstva. Potrebno je dopustiti Njegovoj ljubavi da nas zahvati jer nismo gospodari svoga života. Darovani smo ovom svijetu i jedino ako se predamo Njemu, postajemo po Njegovom križu sposobni za život“.

„Draga mladosti, Gospodin vas želi učiniti znakom svoje ljubavi u ovome svijetu. Kako biste to postali, trebate se otvoriti Njegovoj riječi. Ako se povežete s njom, ona će postati vaša hrana, svjetlo i snaga. Vjerujući Riječi postajete sposobni za izgradnju Crkve i društva. Ovaj svijet vas treba jer treba Boga. On je onaj koji nadilazi sva bogatstva i bez kojega ostajemo siromašni. Vi ste Njegovi svjedoci, svjedoci najvećeg bogatstva kojeg čovjek može imati. Zbog toga vam želim da grijehu kažete ‘zbogom’ kako biste bili ‘s Bogom’ te tako postali blagoslov sredinama u kojima budete djelovali. Neka vam u tome pomogne zagovor Blažene Djevice Marije, majke svih svećenika“, zaključio je.

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, kojeg je tumačio vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Ivan Urlić. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili Nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve, okupljenima se obratio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Zahvalio je nadbiskupu Barišiću što je predvodio misno slavlje u kojem je za svećenike zaredio četiri redovnička kandidata. Obraćajući se mladomisnicima, rekao je: „Isus je rekao jednu vrlo znakovitu rečenicu: ‘Tko ustraje do konca taj će se spasiti’. Siguran sam da ste je tijekom teološkog studija iz predmeta Sveto Pismo detaljno studirali i dobro upamtili, shvatili i prihvatili. Neka vam ona bude svakodnevno životno opredjeljenje. Ustrajte, braćo, na započetom putu, ostvarite svoju osobnu sreću, zadovoljstvo i mir kroz življenje svećeničkog i redovničkog zvanja koje ste odabrali. Budite podrška i svjedočanstvo drugima i na sličan način će vam, siguran sam, biti uzvraćeno. Biti revan, biti dobar, biti ustrajan u dobru, ne može biti nezamijećeno i sakriveno“.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata, završeno je himnom „Tebe, Boga hvalimo“.

Novozaređeni svećenici

Ivan Odrljin; sin Ante i Marije rođ. Bakić, rođen 4. svibnja 1995. godine u Sinju, Župa Presvetog Srca Isusova, Košute. Pastoralni praktikum vršio je u Župi Gospe od Zdravlja – Podstrana.

Mirko Šakić; sin Gabrijela i Jasminke r. Juras, rođen 4. listopada 1995. godine u Splitu, Župa Gospe u Siti – Strožanac. Na pastoralnom praktikumu bio je u Župi sv. Lovre – Trogir.

Nikola Šakić; sin Mira i Mile r. Popović, rođen 8. rujna 1987. godine u Splitu, Župa Gospe od Pojišana – Split. Vrši službu Nadbiskupova tajnika.

Slavko Volarević; sin Mije i Branke r. Dodig, rođen 10. listopada 1994. godine u Dubrovniku, Župa sv. Nikole u Metkoviću. Pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Petra ap. Priko/Omiš.

Fra Slaven Čeko; sin Drage i Ljubice r. Mijić, rođen 22. lipnja 1993. godine u Livnu, Župa Svih Svetih Livno. Na pastoralnom praktikumu bio je u Župi sv. Ante u Kninu.

Fra Filip Čogelja; sin Ante i Melite r. Banić, rođen 12. veljače 1995. godine u Splitu, Župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari. Pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Franje – Imotski.

Fra Ivo Rastočić; sin Mira i Blaženke r. Vlaho, rođen 23. siječnja 1983. godine u Metkoviću, Župa sv. Ilije proroka – Metković. Na pastoralnom praktikumu bio je u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Fra Željko Štrbac; sin Drage i Anđe r. Šarić, rođen 9. studenog 1979. godine u Zagrebu, Župa BDM Žalosne – Zagreb. Pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Ilije u Metkoviću.