Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici, u ponedjeljak 6. svibnja, započela je središnja proslava Sudamje 2019. godine. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Metropolitanskog kaptola mons. Nedjeljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.

„U dobro stvorenom svijetu, u kojeg se provukla i nit zla, mučeništvo je trajna oznaka svih vremena. Nažalost, danas je to očito na tolikim stranama i sredinama svijeta. U prva tri stoljeća pogani su se čudili i divili hrabrosti kršćanskih mučenika. Mnogi su od njih zbog svjedočanstva postali kršćani jer je krv mučenika uvijek sjeme novih kršćana. Moglo bi se reći da su se od četvrtog stoljeća pa dalje pogani još više divili caritasu – kršćanskoj ljubavi prema bližnjima, osobito prema onima koji su bili najugroženiji. Sveti Dujam svraća pozornost na sebe i kao mučenik i kao svjedok kršćanske ljubavi. Ta povezanost njegove vjernosti Bogu i ljubavi prema čovjeku, izvire iz snažnog zajedništva s onim prvim i vjernim svjedokom i najvećim mučenikom Isusom Kristom“, kazao je nadbiskup Barišić na početku svog govora pozdravivši okupljene vjernike, hodočasnike i goste grada Splita i sv. Dujma.

Na svečanosti su sudjelovali biskupi Splitske metropolije: dubrovački Mate Uzinić, šibenski Tomislav Rogić, šibenski u miru Ante Ivas, dubrovački Mate Uzinić, potom naslovni ninski nadbiskup Martin Vidović, vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, provincijal franjevaca kapucina fra Jure Šarčević, generalni vikar Miroslav Vidović, Prvostolni kaptol na čelu s prepozitom Nedjeljkom Antom Ančićem, rektor Nadbiskupskog sjemeništa dr.sc. don Edvarad Punda koji je održao prigodnu meditaciju, župnik prvostolnice don Tomislav Ćubelić, brojni svećenici, redovnici, redovnice i kandidatice, bogoslovi i sjemeništarci. Prisutni su bili i predstavnici društveno-političkih i kulturnih ustanova među kojima i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik gradskog vijeća Igor Stanišić i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.