Foto: snimka zaslona

Odvjetnici koji zastupaju učenicu srednjoškolke u Pennsylvaniji podnijeli su saveznu tužbu za građanska prava, osporavajući praksu prisiljavanja djevojčica da dijele prostorije za presvlačenje s dječacima koji pate od rodne disforije, i to na osnovi seksualnog uznemiravanja.

Dana 14. ožujka, odvjetnički ured Andrewa H. Shawa podnio je žalbu Odjelu za građanska prava Odjela za obrazovanje SAD-a glede rješavanje prigovora Honesdale srednje škole od strane 15-godišnje učenice druge godine, javlja Life News.

“Bio je to drugi tjedan u škole, a ja sam imala sat tjelesne kulture”, objašnjava neidentificirana djevojka u videu objavljenom od strane odvjetničke tvrtke. “Ušla sam sa svim svojim prijateljicama i dok sam stavljala hlače, čula sam muški glas. Zato sam se okrenula te je on stajao u suprotnom djelu prostorije gledajući me. Pogledala sam prema dolje i vidjela sam da nosi žensko donje rublje, kao i ono što je ispod njega.

“Kad sam shvatila da me gleda osoba muškog spola, osjećala sam da mi je privatnost narušena te sam bila jako uplašena, pogotovo dok je promatrao kako se oblačim”, ističe djevojka.

“Nakon razgovora s ravnateljem Srednje škole Honesdalea, roditeljima učenika rečeno je da škola neće ukloniti učenike iz svlačionica za djevojke”, navodi se u žalbenoj odluci. Dužnosnici se nisu pozvali na konkretnu promjenu pravila, ali su tvrdili da djeluju prema savjetu svog pravnog savjetnika.

Škola je tada obavijestila muškog učenika da može nastaviti koristiti svlačionicu za djevojčice, ali je upitan može li se presvlačiti iza zavjese za tuširanje, dok je učenici rečeno da ili može čekati da učenik napusti svlačionicu prije ili promjenu odjeće obaviti u prostoru za jednu osobu u blizini ureda medicinske sestre.

“Stoga, ako se učenica nije željela presvući pred učenikom, ona je morala a) riskirati da zakasni na sat u dvorani, i b) riskirati da kasni na sljedeći razredni sad”, navodi se u žalbi. “Da stvar bude još gora, ova prilagodba jasno je pokazala, da je učenica podnijela pritužbe na prisutnost učenika, što dodatno povećava napetost.”

“Razlog zbog kojeg imamo odvojene prostorije za kupaonicu i svlačionicu je da pružimo prostor za pojedince da se odjene i skinu izvan prisutnosti suprotnog spola”, ističe odvjetnica Andrea Shaw u videu. „Otvaranje toaleta i prostorija svlačionica pripadnicima suprotnog spola je seksualno uznemiravanje.

“Kao i kod većine oblika seksualnog uznemiravanja, djevojke u ovoj školi imaju malu moć nad svojom situacijom”, nastavlja ona. “Ponuđeno rješenje škole jasno je pokazalo da smatra kako je moja klijentica problem.”

Kritičari “transrodnih” kupaonica i svlačionica naglašavaju da prisiljavanje djece da dijele intimu s pripadnicima suprotnog spola ne samo da narušava njihovu privatnost, nego stvara i mogućnosti za seksualno zlostavljanje, kao što se dogodilo petogodišnjoj djevojčici 2017. godine.

“Žene su se dugo i žestoko borile za prava privatnosti na temelju Članka IX, za jednakost, za jednak pristup i obrazovanje, a sada ovim djevojkama govorimo da više nemaju pravo glasa”, govori odvjetnica Andrea Shaw.

“Prava privatnosti tih djevojaka ne mijenjaju se na temelju onoga što muškarac vjeruje o svom spolu. Njihova prava na privatnost pripadaju njima, a dužnost škole je da zaštiti prava na privatnost tih djevojaka”, zaključuje odvjetnica.

Izvor: narod.hr/Life News.