Umirovljeni gospićko-senjski biskup i povjesničar Mile Bogović u razgovoru za Novi list komentirao migrantsku krizu i položaj kršćanskih vrijednosti u zapadnoj Europi

Na pitanje je li Hrvatska ponovno postala predziđe kršćanstva, kako ju je Europa zvala Hrvatsku za vrijeme turskih osvajanja, umirovljeni biskup Bogović je odgovorio: “Takvo uspoređivanje svakako nije najbolje jer je pitanje: gdje je sada kršćanstvo? Je li ova Europa kršćanska ili nije? Europa se na mnogo načina odriče toga, ona se ne poistovjećuje s kršćanstvom”. Biskup Bogović danas ne bi rekao da je Hrvatska predziđe kršćanstva “jer iza toga ‘ziđa’ sada ne postoji kršćanstvo kakvo je nekada bilo”.

Podsjeća kako je  papa Lav X. još 1517. godine Hrvatsku nazvao predziđem kršćanstva. Bilo je to u vrijeme kada se kršćanstvo smatralo prirođenim jer ga je živio svaki čovjek. “On je griješio, ali je iza svega stajala vjera u Boga, Isusa Krista i u Crkvu. Bilo je podjela na katolike i protestante, ali nitko nije postavljao pitanje o pojmovima Boga, Isusa i vječnosti. Kada danas gledamo Europu, sve je to upitno”, objašnjava.

Biskup Bogović je naglasio kako se duh bezboštva počeo širiti i uklanjati kršćanstvo nakon što je za vrijeme Francuske revolucije na oltar crkve Notre Dame stavljena obnažena djevojka. “Donose se zakoni koji nisu kršćanski i utemeljeni su na nečem drugom. Govori se da treba poštovati različitost, ali ne i križ. Grad Rijeka je dobar primjer jer se puno govori o različitostima. Kao da su te razlike neka velika vrijednost. Tako ispada da je dovoljno biti različit od crkve. Došli smo do toga da nemamo težišta. Prije je to bila vjera u Boga. Danas toga nema, barem ne u javnom prostoru”, tvrdi umirovljeni biskup.

U razgovoru za Novi list biskup Bogović je osudio ponašanje pojedinih europskih zemalja koje primaju velik broj migranata, a nakon toga ih deportiraju. “Zašto treba pregaziti tolike kilometre, izložiti se opasnostima i pogibelji, da bi na koncu migranti stigli tamo gdje im kažu da nisu dobro došli. Ako je Njemačkoj potrebno puno radnika, neka onda pošalje brodove ili avione da se ti migranti u njih ukrcaju doma i sretno dovezu u Europu”, tvrdi.

Biskup smatra kako Europi odgovara da migranti budu sirotinja te da se koriste njihova prirodna blaga u Aziji i Africi. ” Migranti Europi trebaju da im rade najzadnje, teške fizičke poslove. One poslove koje Nijemci, Austrijanci, Šveđani i ostali ne žele raditi za mizernu plaću i da su nedostojni za domicilnu populaciju. Europi trebaju tuđa prirodna bogatstva i jeftina radna snaga”, završava biskup Bogović.

Bitno.net