VATIKAN (IKA)

Nakon objavljivanja odluke Vrhovnog suda australske savezne države Viktorije u srijedu 21. kolovoza u Melbourne odbacivanju žalbe kardinala Georga Pella na presudu za seksualno zlostavljanje djece izrečenu u prosincu prošle godine, Tiskovni ured Svete Stolice oglasio se priopćenjem.

Ponovno ističući svoje poštovanje australskoga pravosuđa, kao što je istaknuto i 26. veljače nakon izricanja prvostupne presude, Sveta Stolica prima na znanje odluku suda o odbacivanju žalbe kardinala Pella. Sveta Stolica podsjeća da je u tijeku cijeloga sudskog postupka kardinal Pell tvrdio da nije kriv i ističe da je njegovo pravo žaliti se i na Visokom australskom sudu.

U ovom trenutku zajedno s Crkvom u Australiji Sveta Stolica potvrđuje svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i svoju predanost da putem mjerodavnih crkvenih službi dosljedno postupa protiv crkvenih djelatnika koji počine takva zlodjela.

Predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni novinarima je pojasnio da Sveta Stolica neće poduzimati nove korake do završetka postupka na Visokom australskom sudu. O tome će zatim kao i u ostalim slučajevima odlučivati Kongregacija za nauk vjere.