Novinarka kaže kako nije učinila ništa protuzakonito te da će za svoje pravo govora s radošću odslužiti zakonsku kaznu

Britanska policija je ispitala katoličku novinarku i majku petero djece Caroline Farrow zbog korištenja krive zamjenice dok je na Twitteru govorila o transrodnoj djevojci. Policijski djelatnici su 44-godišnjoj novinarki objasnili kako je moraju ispitati nakon što su zaprimili prijavu prema kojoj je Farrow na društvenoj mreži „napisala transfobične komentare“, donosi London Evening Standard.

Glasnogovornik policije u Surreyu je izjavio kako policija provodi temeljitu istragu s ciljem „utvrđivanja jesu li u ovom slučaju počinjena kaznena djela koja se odnose na zlonamjernu komunikaciju“.

Caroline Farrow@CF_Farrow

All I have been told that following an appearance on Good Morning Britain I made some tweets misgendering Susie Green’s child and that I need to attend a taped interview.

Caroline Farrow@CF_Farrow

I don’t even remember said tweets. This was in September! But I really not got give a flying toss. I have done nothing wrong, nothing illegal and will happily do jail time for my right to say that people cannot change sex.

522 people are talking about this

Inače, do ovog slučaja došlo je nakon što je katolička novinarka prije godinu dana gostovala u televizijskoj emisiji „Dobro jutro, Britanija“. S njom  u studiju je sjedila i predvodnica kampanje za transrodna prava gospođa Susie Green, inače majka transrodne osobe Jackie Green koja je rođena kao dječak. Jack je bio najmlađa osoba u povijesti koja je promijenila spol. Naime, ubrzo nakon proslave 16. rođendana Jack se podvrgnuo kirurškoj promjeni spola. Katolička novinarka Farrow je tom prilikom izjavila da kao praktična katolkinja smatra kako ljudi ne smiju mijenjati spol.

Šest mjeseci nakon debate u televizijskom studiju Farrow i Green su sudjelovale u sličnoj raspravi na Twitteru, kada je katolička novinarka navodno upotrijebila krivu imenicu. Farrow tvrdi kako se ne može sjetiti sadržaja tweetova od prošlog listopada, ali i kako je vrlo vjerojatno koristila riječi „sin“ ili „on“ te pritom ne smatra kako je učinila ništa loše.

„U policijskoj stanici sam izjavila kako sam ja katolička novinarka te da prema mojem vjerskom uvjerenju osoba ne može mijenjati spol“, objasnila je Farrow na Twitteru. Novinarka smatra kako nije učinila ništa protuzakonito te kako će za svoje pravo govora s radošću odslužiti zakonsku kaznu. Također tvrdi kako su ona i njezina djeca ovih dana primaju brojne uvredljive poruke.

U nastavku slijedi snimka gostovanja katoličke novinarke Caroline Farrow u televizijskoj emisiji “Dobro jutro, Britanija”:

 

Rašeljka Zemunović | Bitno.net