Ivan Penava
Foto: Fah

Ministarstvo unutarnjih poslova za Narod.hr potvrdilo je da će se “na dan izbora omogućiti ulazak u Republiku Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze” i to bez testa na koronavirus. O tome smo razgovarali s Ivanom Penavom, gradonačelnik Grada Vukovara i kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima koji se održavaju 16. svibnja.

“Neprihvatljivo je da nakon svih peripetija, kažnjavanja poljoprivrednika jer su bili na njivama umjesto u izolaciji, karantena, nakon što je sa svojim koalicijskim partnerom SDSS-om promijenio Zakon o lokalnim izborima, gdje im je omogućio dvostruko i  trostruko pravo glasa, ni to im nije dovoljno kako bi ostvarili pobjedu, poglavito u Vukovaru. Zato su pribjegli jednom ovakvom potezu, gdje su rekli da zbog lokalnih izbora i omogućavanja dolaska zna se kome, u istočne dijelove Hrvatske, prave se da korona ne postoji, riskiraju sigurnost i zdravlje građana Republike Hrvatske”, kaže Penava za Narod.hr.

“Plenković i Pupovac u ovom slučaju imaju interes omogućiti pripadnicima manjina koji ne žive u Hrvatskoj, a formalno su građani RH, glasovanje, pa se to riješi za minutu. S druge strane iseljeništvu desetljećima otežavaju izlazak na izbore i izražavanje slobodne volje. Cijelo vrijeme onemogućavaju također hrvatskim građanima da im se glas vrednuje na izborima. Jasno je kakvu politiku vodi Andrej Plenković, kojim sredstvima se služi i želi umjetnim putem, kad nema dovoljno ruku, promijeniti kroz izborni inženjering želi volju građana, ne samo Vukovara nego i mnogih drugih građana. To je projugoslavenska struja, ono što nema veze s hrvatskom državom, s demokracijom, sa slobodom, nego sve suprotno”, ističe.

Postavlja se pitanje dopušta li premijer Andrej Plenković ovakve ulaske u Hrvatsku na dan izbora zbog Vukovara, gdje je Penava, po anketama, na korak do pobjede u prvom krugu.

“Rukopis je svima jasan. U Saboru su u prosincu na prijedlog Dragane Jeckov izmijenili zakon kojim su omogućili pripadnicima srpske manjine, koji redovnim putem osvoje jedan vijećnićki mandat, odnosno tri, da imaju pravo na šest i sedam i to tako da će izaći drugi put na izbore i glasati sami za sebe. Danas smo imate ne znam koji broj razreda u izolaciji, a odjednom pravila ne vrijede, korona ne postoji, jer treba dovesti ljude na glasanje. Odakle, ako službe rade svoj posao, mogućnost nekome tko živi vani da ima prebivalište u Hrvatskoj? To je ta duboka država. Kako može imati prebivalište u Vukovaru, a  živjeti u nekoj drugoj državi, u nekom drugom gradu?”, pita se Penava.

“Da imamo sređenu državu, službe koje rade svoj posao, ovakve stvari ne bi bile moguće. Sigurnosne službe bi odradile svoj posao, odjavili bi one koji žive u drugim državama, kaznili ih zbog nepridržavanja zakona, znao bi se red, koliko nas ima, koliko u kojem gradu živi stanovnika… Ne bi bio moguć po potrebi interesnih skupina ulazak glasača iz druge države. Mi nemamo sređenu državu, a zna se tko godinama vodi ovu državu, zašto je nesređena i tko je za to odgovoran. Po potrebi se ukidaju pandemije, dozvoljavaju uvozi glasača iz drugih država. Sve to znaju sigurnosne službe u Hrvatskoj, koje nisu u interesu hrvatske slobode i demokracije nego  u službi jednoumlja i diktature Andreja Plenkovića”, zaključuje na kraju.

Izvor: narod.hr