Foto: Društvene mreže

Prije nekoliko dana na katoličkom groblju “Ivanova glavica” utvrđena je devastacija rasvjete od strane nepoznate ili više nepoznatih osoba. Potrgana je žica na okolnoj ogradi groblja i skinuta su dva reflektora koja su služila za osvjetljenje kapele.

Grobljanski odbor Vrapčići zadnju godinu dana ulaže znatna financijska i materijalna sredstva u obnovu i renoviranje kapele, kao i uređenje i održavanje samog groblja.

Ostaje zabrinutost malobrojnog hrvatskog stanovništva na ovom području, svjesni su da je ovo vandalski čin pojedinaca kojima je jedini cilj da se napravi šteta, prenosi dnevnik.ba.

Informirani su policija i krim policija koje rade na rasvjetljenju ovog slučaja.

“Žalosti činjenica da se ovakav vandalski čin napravi u blizini stadiona Rođeni, ambulante, pošte i bivše pamučne tvornice Đuro Salaj. Ostaje zabrinutost malobrojnog hrvatskog stanovništva na ovom području, svjesni da je ovo vandalski čin pojedinaca kojima je jedini cilj da se napravi šteta, poručili su iz Grobljanskog odbora Vrapčići. Obaviještena je policija i kriminalistička policija koja radi na rasvjetljenju ovog slučaja.

Grobljanski odbor najoštrije osuđuje sve napade na sakralne objekte, o bilo komu da se radi, i apelira na sve strukture vlasti da se ovim sramotnim radnjama jednom stane u kraj.”, navedeno je u priopćenju.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji (UiO) prošlog je tjedna na konferenciji za medije upoznala javnost s Izvješćem o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini. Povod za izradu i objavu Izvješća jest činjenica da je hrvatsko društvo svjedok brojnih napada na Katoličku Crkvu i vjernike katolike unatoč tome što Republika Hrvatska priznaje jednakost svih vjerskih zajednica te pravo svih građana na slobodu vjeroispovijedi i javnog očitovanja svoje vjere.

„Ovo je prvo takvo izvješće u Hrvatskoj i ono dokumentira sve brojnije napade na Katoličku Crkvu i vjernike katolike koji uključuju izražavanja mržnje i netrpeljivosti, medijske hajke, lažne optužbe, širenje lažnih vijesti i tvrdnji utemeljenih na predrasudama o vjernicima katolicima i svećenicima, osporavanje prava poduke vjeronauka u školama, osporavanje obveze i prava biskupa, svećenika i redovnika da javno iznose stavove Katoličke Crkve o društvenim pitanjima, napade na katolički nauk, provale u crkvene objekte, oskvrnuća i devastiranje crkvenih objekata i imovine i dr.“, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

U Izvješću se ističe kako je posebno zabrinjavajuće da nadležne institucije, ni izvješća o zaštiti ljudskih i građanskih prava, uopće ne problematiziraju izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema Katoličkoj Crkvi i njezinu javnom djelovanju – ili to čine u vrlo malom opsegu.

Također pozvali su se mediji i novinari da, svjesni svoje odgovornosti i utjecaja na oblikovanje javnog mnijenja, poštuju načela etičnog, nepristranog i istinitog izvještavanja, kao i pravo vjernika katolika na slobodu vjeroispovijedi i javno izražavanje svoje vjere.

Izvor: narod.hr/dnevnik.ba