ZAGREB (IKA)

Središnje misno slavlje na svetkovinu sv. Antuna Padovanskoga, 13. lipnja, u njegovoj župi i svetištu na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

propovijedi nadbiskup Puljić istaknuo je da je sv. Ante čuveni svetac, crkveni naučitelj i propovjednik koji je umješno govorio o molitvi, euharistiji, Božjim zapovijedima, te naglašavao ulogu kreposti dobrote, poniznosti, pravednosti i posebice ljubavi prema siromasima, što ga i danas čini suvremenim i izazovnim. Suvremen je svojom porukom i radikalnim opredjeljenjem za Boga, svojim oštroumnim uočavanjem promašaja svojih suvremenika i jasnoćom moralnih i kršćanskih načela u propovijedima. Nije zatvarao oči pred nemoralom svojih suvremenika, nego ih je pozivao na obraćenje; otvoreno i jasno govorio je protiv zabluda svoga vremena i protiv loših običaja i krivovjernog nauka, što mu je pribavilo naziv „malj heretika“.

„I, evo, stigao je Ante i do nas, na ovaj brežuljak posvećen Duhu Svetom. A odnedavno, došao je i na drugi dio našega glavnog grada, u Sesvetska Sela“, kako bi pomogao na polju nove evangelizacije u prigradskim područjima kojima prijeti opasnost zaborava kršćanskih korijena, poput brojnih gradove diljem suvremene Europe, rekao je nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Puljić izrazio je čuđenje što se u našem stoljeću „silnoga napretka i brojnih deklaracija o ljudskom dostojanstvu, njegovoj vrijednosti i njegovim pravima, čovjek osjeća tako sporedan i tako beznačajan“. Smatra da je to zato što je izgubio smisao za vlastitu vrijednost i dostojanstvo, osjeća se izgubljeno i nesigurno te se upitao hoće li se u ovom vremenu „strašne idejne pomutnje naći odvažnih svjedoka koji će neustrašivo poput sv. Antuna, dragog nam blaženoga Alojzija i drugih Božjih svjedoka, voditi nas i upućivati prema tom središtu“.

Zadarski nadbiskup podsjetio je na proslavu „Branimirove godine“ u Ninu 1979. i zavjet „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi“ i upitao hoće li se u našem narodu na početku 21. stoljeća naći „dovoljan broj očeva i majki, učitelja, vjeroučitelja, svećenika, Bogu posvećenih osoba, biskupa i zauzetih vjernika laika, koji će rječnikom Lava Velikoga ponovno doviknuti suvremenom čovjeku, suputniku i supatniku: ‘Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo!’“ Vjernike je nadbiskup Puljić upozorio da su svi pozvani „otkrivati veličinu našeg kršćanskog poziva i dara“.

„U tom vidu moglo bi se ovdje prepričati Mojsijevu odredbu pa reći: Neka svi vjernici Hrvati utisnu u svoje srce i svoju dušu ono ‘Ninsko geslo’ iz Branimirove godine i neka ga kao znak privežu na svoje ruke i izvjese iznad praga svojih vrata da im bude trajno pred očima i kad ulaze i kad izlaze iz svojih domova. Posebice kad idu hodočastiti Majci Božjoj i svecima, miljenicima njegovim“, istaknuo je nadbiskup Puljić.

„Kult svetaca, zapravo, glasna je aklamacija nadnaravnom, milosnom i crkvenom kršćanstvu koje su ispovijedali naši očevi kroz stoljeća jer su bili sigurni da su sveci Božji miljenici, moćni zagovornici i dragi zaštitnici. U tom duhu i sa željom da provedemo u životu Ninski zavjet dnevne obiteljske molitve i nedjeljnoga misnog slavlja, mi ćemo ‘s vjerom moliti neka nam zagovor sv. Ante pomogne kršćanski živjeti i u svim iskušenjima osjećati Gospodinovu očinsku ruku’, zaključio je propovijed zadarski nadbiskup.

 

Misno slavlje, koje je animirao Župni zbor „Tomislav Talan“, izravno su prenosili Laudato TV, Radio Marija i Hrvatski katolički radio. Nakon mise vjernici su nastavili častiti relikvije sv. Antuna.

Mnoštvo hodočasnika okupilo se tijekom dana na misama koje su u svetoduškom svetištu slavljene od 6 sati do zaključne u 21 sat. Uoči središnjega misnog slavlja blagoslovljena su djeca i ljiljani.