U splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve 10. lipnja, održan je molitveni susret crkvenih pokreta i zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije.

Susret je započeo meditativnim programom kojeg je predvodio fra Ivica Jurić, profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. U meditaciji je razradio moto ovog molitvenog susreta „Različiti su darovi, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima” (1 Kor 12, 4-6).

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a u suslavlju je bilo nekoliko svećenika predvođenih pastoralnim vikarom mons. Nedjeljkom Antom Ančićem i župnikom don Radojkom Vidovićem.

„Danas nas okuplja događaj rođenja Crkve kojega smo jučer slavili. Taj događaj je rođendan svakoga od nas ukoliko smo članovi zajednice Crkve. U liturgijskoj godini nakon događaja Duhova započinje vrijeme kroz godinu. To je široko vrijeme, hod, ulazak u otajstvo ljubavi Božje koja nam je darovana u Isusu Kristu i u događaju silaska Duha Svetoga. Vrijeme kroz godinu zahvaća naše svakodnevlje, a u tom svakodnevlju potrebno je vidjeti i živjeti snagu Duha Svetoga u nama i između nas“, istaknuo je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na tekst iz Djela apostolskih (Dj 2, 1-11), naglasio je kako Duh Božji dolazi u susret svakom čovjeku jer ga želi pokrenuti i izvući iz vlastite zatvorenosti. „Duh Božji nas želi okrenuti prema drugima, te nas staviti u dinamiku komunikacije. U današnjem svijetu postoje mnogobrojna sredstva društvene komunikacije, ali čovjeku nedostaje osobne komunikacije. Duh Sveti nas želi dodirnuti, kako bismo onda i mi Njegovom snagom mogli dodirnuti druge ljude“. Govoreći o djelovanju Duha Svetoga, istaknuo je kako je „Duh tvorac, ali i životvorac, jer je onaj koji stvara materijalni svijet, ali i onaj koji čovjeku daruje život“.

Pojasnio je kako darovi Duha imaju smisao samo ako služe za izgradnju zajedništva. „Svi darovi Duha Svetoga su autentični samo ako izgrađuju suživot. U govoru o karizmama i darovima ne smijemo zaboraviti na Darovatelja jer ako smo usredotočeni samo na dar, učinit ćemo ga svojim posjedom. Bez Duha Božjega Bog nam postaje apstraktan, a Isus Krist postaje samo povijesna osoba o kojoj smo dobro informirani. Evanđelje nam postaje literatura, Crkva obična svjetovna organizacija, misije osvajački pohod, a liturgija predstava. Kako bismo izbjegli opasnost života bez Duha, potrebno je Bogu zahvaliti za sve darove Njegove ljubavi. Ako pustimo Duha u svoj život, Bog nam postaje „Abba“ – Otac, Isus Krist postaje „Emanuel“ – Bog s nama, a liturgija spoj neba i zemlje“.

Okupljenim vjernicima obratio se i mons. Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, zahvalivši svima koji su prisustvovali ovom susretu.

Susret su glazbeno animirali SKAC bend i Mješoviti župni zbor Konkatedrale sv. Petra. Prisutni su bili članovi Neokatekumenskog puta, Obnove u Duhu, Molitvene inicijative „40 dana za život“ i ostalih crkvenih pokreta i zajednica. Susret je završen prigodnim druženjem.