liječnik beroš
Foto: snimka zaslona, Deopositphotos; fotomontaža; narod.hr

Društvenim mrežama kruži anoniman odgovor liječnika ministru zdravstva Viliju Berošu koji je u nedjelju otvorenim pismom zaprijetio svim zaposlenima u zdravstvenom sustavu.

“Od 1. listopada na posao mogu samo cijepljeni, oni koji su preboljeli COVID ili negativni“, napisao je ministar Beroš liječnicima, medicinskim sestrama, ali i nezdravstvenom osoblju, dodajući da u Hrvatskoj nema obveznog cijepljenja u ovom trenutku i da je odluka o cijepljenju na svakom građaninu ponaosob, te da svatko ima pravo na svoj izbor.

“Ne možemo obvezu cijepljenja uvesti za nikoga jer smo na početku rekli da to nećemo. Vjerujemo u razboritost, mudrost, informiranost hrvatskih građana”, poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u subotu.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić u ponedjeljak je upozorio da nije zagovornik najavljenih COVID potvrda u zdravstvu, jer ćemo zbog toga ostati bez zdravstvenih djelatnika.

“Ja sam za to da se u zdravstvenom sustavu u prvom redu radnike motivira i, drugo, da to bude mjera koja je u cijeloj Europskoj uniji, jer onda će ona biti do kraja provediva. Ako nije u cijeloj Europskoj uniji, ako postoje razlike, bojim se da nam onda može doći do ispadanja ljudi, a svaki nam je dragocjen”, poručio je dr. Ivić na Beroševe prijetnje.

“Znate kako se to zove dragi Ministre? Diktatura”, ističe neimenovani liječnik i podsjeća na Ustavom zajamčena prava radnika i kršenje ugovora o radu u odgovoru, koje se u utorak dijeli društvenim mrežama. Moguće je i da je tekst napisao netko tko nije liječnik, ali to nema utjecaja na navedene argumente, ističe se u brojnim komentarima i reakcijama na anonimni odgovor ministru Berošu.

Odgovor liječnika na otvoreno pismo ministru Berošu u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani Ministre Beroš, pomno sam pročitao Vaše otvoreno pismo nama liječnicima, u kojem ste nedvojbeno istaknuli tri uvjeta po kojima će liječnici i drugo zdravstveno osoblje moći doći na svoja radna mjesta od 1. listopada ove godine.

Vaše legitimno pravo kao Ministra svakako je postavljati određene uvjete, ali oni uvijek moraju biti u skladu sa zakonom i ustavom Republike Hrvatske. Vidite dragi kolega, da Vas podsjetim, liječnik prije nego dobije dopuštenje za samostalan rad mora ispuniti određene uvjete, zakonom propisane i nakon toga dobije licencu za samostalan rad. Mi smo svoje zakonske uvjete već ispunili dragi kolega, jer da nismo ne bi mogli raditi. No sada vi pokušavate nama liječnicima koji se nismo cijepili, nametnuti silom nove uvjete kojih nema u našim ugovorima o radu. Što bi se dogodilo kada bi poslodavac radniku samoinicijativno stalno mijenjao uvjete rada, a da za to nema pristanak radnika?

Ne mislite li da je to dragi Ministre gaženje Ustavom zajamčenih prava radnika i kršenje ugovora o radu? Moja najveća briga u ovom trenutku, kao liječnik koji svaki dan radim s najtežim Covid pozitivnim pacijentima, jeste da ako Vam ovo uspije proći dragi Ministre bez pobune radnika i sindikata, što će Vam sljedeće pasti na pamet, kakva nova odluka ili uvjet?

Znate kako se to zove dragi Ministre? Diktatura.

Razumijem Vašu zabrinutost u svezi epidemije COVID-19, no podsjećam sve liječnike i javnost na neke činjenice koje od Vas dragi ministre do sada nismo mogli čuti.

Navodim sljedeće:

1. I cijepljeni i necijepljeni mogu oboljeti od virusa SARS Co 2 i dobiti koronavirusnu bolest COVID 19.
2. I cijepljeni i necijepljeni mogu dobiti teške oblike COVID 19 bolesti i završiti na respiratoru, uz smrtni ishod. (osobno se uvjerio kao liječnik koji liječi takve pacijente)
3. I cijepljeni kao i necijepljeni mogu zaraziti druge osobe u svojoj blizini.
4. Pacijenti koji dođu u Bolnicu nisu zaštićeni 100%, niti od zdravstvenih djelatnika koji su cijepljeni, a niti od onih koji nisu cijepljeni.
5. Davanjem COVID PROPUSNICE zdravstvenim radnicima koji su cijepljeni, riskirate proboj Sars Co 2 virusa u bolnice, upravo zato što oni mogu biti prijenosnici, a nesmetano će ulaziti u bolnice bez testa. (dovoljno je da jedan cijepljeni, a zaraženi uđe u bolnicu i danima širi bolest, a nikada ga nećemo otkriti jer ga nećemo testirati)
6. Stoga zaključujem, 1. listopada javnosti mora biti jasno da će glavni potencijalni izvor zaraze u bolnicama predstavljati upravo cijepljeni zdravstveni radnici koji se neće testirati, a mogu biti zaraženi i prenijeti infekciju drugima.

Također jedna bitna stavka u svezi onih koji su cijepljeni ili koji se žele cijepiti ovim novim cjepivima. Osobno sam se uvjerio da su brojke o nuspojavama ovih cjepiva značajno male, ne zbog toga što ih nema, nego isključivo zbog toga što se odbacuju kao da to nisu i što se ne prijavljuju.

Sada ću podijeliti s Vama dragi Ministre svoje vlastito iskustvo. Kada sam se vratio s mora prve tri osobe koje su preminule zbog teških oblika COVID 19 infekcije bile su cijepljene, jedna od njih je bila i na respiratoru.

I još nešto za sve koji ovo budu čitali, morate znati puno je veća šansa da zdravi mladi ljudi dobiju jednu od brojnih nuspojava eksperimentalnog cjepiva, nego da umru od korona virusa.

Radim s covid pozitivnim pacijentima od samog početka epidemije i mogu vam reći ovo, još nisam morao intubirati pacijenta koji je bio prethodno potpuno zdrav.

Ukoliko budete i dalje mijenjali uvjete rada i sljedeći puta budete inzistirali na obveznom cijepljenju za dolazak na posao, kolega dragi i Ministre želim Vam reći ovo:

“Prije ću ostati bez posla, nego se cijepiti ovim eksperimentalnim cjepivom, jer za provođenje svakog eksperimenta dragi Ministre potrebno je i dopuštenje osobe na kojoj se provodi eksperiment! “

S poštovanjem kolega liječnik!