HONG KONG (IKA)

Kineske vlasti uhitile su biskupa Augustina Cuija Taija, koadjutora u biskupiji Xuanhua, koju službeni Peking nije priznao, izvijestila je 22. lipnja UCA News a prenijelo Bitno.

UCA News poziva se na tvrdnje kineskih katolika koji su izjavili da je 70-godišnji prelat 19. lipnja odveden na nepoznato mjesto.

Biskup Cui se u siječnju ove godine vratio u biskupiju kako bi proslavio početak kineske nove godine. „Nakon toga nije vraćen u zatvor, vjerojatno zbog epidemije koronavirusa“, izjavio je izvor.

Biskup Cui je od 2007. često boravio u zatvoru, i to bez suđenja.

Američka komisija za međunarodnu vjersku slobodu u godišnjem je izvješću za 2020. godinu izvijestila kako su kineske vlasti „nastavile uznemiravati i pritvarati biskupe, uključujući i Cuija Taija koji je odbio pristupiti Službenoj crkvi Kine, odnosno Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi”.

Njegov posljednji boravak na slobodi, od siječnja do lipnja, bio je najduži u zadnjih 13 godina. Inače, papa Benedikt XVI. ga je 2013. godine imenovao koadjutorom biskupu Thomasu Zhaou Kexunu, koji sada ima 96 godina, prenijelo je Bitno.