Čovjek posjedujuje razne osjećaje,ljutnju,tugu,radost,mržnju,nesnošljivost,zahvalnost. I često prođe dugo vremena dok pojedine osobe tu svoju osobnost ne pokažu javno. Kao da za takve stvari postoji okidač. Slušali smo priče iz Domovinskog rata gdje su susjedi bili najgori u prokazivanju i činjenju pojedinih zločina,a godinama su živjeli jedni pored drugih dijeleći dobro i zlo. Stotine je primjera gdje pojedinac djeluje na neprimjeren način.

Jučer smo gledali hod za život u gradu Sisku. I lijepo je bilo vidjeti izmješane naraštaje koji hodaju s jednim ciljem,zaštitom života,protiv pobačaja. Međutim,na tom skupu se pojavila i skupina koja u svojem ludilu i bunilu misli da zagovara neke slobode. Kada bi tim ljudima dopustili da vladaju i donose zakone,ova zemlja bi potonula u mrak i neslobodu. Takvima bi vlast bila okidač za izražavanje najnižih ljudskih strasti. Mislite da nije tako? Pa pogledajte njihove istomišljenike širom svijeta,posebno u Americi ovih dana. Gdje jedna skupina koja je u manjini nasiljem pokušava doći do svojih ciljeva jer ih na izborima ne mogu ostvariti. Nije njima bitan život nevinog crnca kojeg je ubio bijeli policajac. To je samo izgovor. Jer tog pokojnika više i ne spominju.Kod nekih političara u Hrvatskoj,bivših i sadašnjih najbolje se očituje kome pripadaju kad im postave pitanje o životu i zaštiti nerođenih. Tada pokazuju svoje pravo lice.

U prvom čitanju danas prorok Jeremije spominje događaje iz svojeg vremena koje je bilo politički nestabilno. Narod je bio podijeljen. Manjina je zagovarala vjernost i uzdanje u Boga,dok su ostale skupine bile pristalice Egipćana i Babilonaca i njihove politike. I naravno,kada se Boga stavi sa strane,dolazi nered. Izrael propada kao država,pada u ropstvo koje će trajati godinama. Nitko nije htio slušati proroka Jeremiju. To bi vrijeme mogli usporediti i sa današnjim vremenom u kojem se nalazi Hrvatska. Ludilo oko izbora zahvatilo je sve. I to ludilo vlada u pravom smislu riječi. Pljušte uvrede i prijetnje. Omalovažavanja. Politički neistomišljenici bi najrađe da ovih drugih nestane. Glas razuma jedino ostaje Crkva koja šalje pismo vjernicima o izborima. Doduše pojedini službenici Crkve znaju malo zabrazditi gdje ne traba,ali takvi su u manjini. Ali tko više sluša Crkvu i njene duhovne pastire? Skoro nitko! Još ih optužuju da se svrstavaju na stranu pojedinih političkih stranaka. A svrstavaju se samo na stranu Boga i Božjih zakona! Oni koji nisu na toj strani Crkvu i žele svrstati u neke političke blokove.

Dragi prijatelji,današnje Evanđelje vjerniku daje uputu i odgovor na mnoge njegove dvojbe. Kaže Isus danas: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. I onda veli: Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.« Ne može biti jasnije. Bog je dao zapovjedi. Njih deset. Vjerniku i ne trebaju drugi zakoni ako će se držati tih deset zapovjedi. Isus ih je nadopunio zapovjedima ljubavi jednih prema drugima. Zašto se ljudi onda odriču Boga? I to javno. Cijela društva! Zar Europa to nije učinila izostavivši kršćanstvo u svojem Ustavu? Zar zakon o pobačaju nije odricanje od Boga,pa stavljanje grešnih veza da budu jednake braku,donošenje Istanbulske konvencije i rodna ideologija,rastava brakova, davanje djece istospolnim parovima,uskraćivanje radničke plaće i nepravda prema slabijima u društvu. I ima toga još. To su grijesi koji dopiru do Boga. I pitaju se onda mnogi zašto nam je ovako. Pa zato jer samo svojim postupkom to činimo. Živimo i radimo u korist svoje štete. A rješenje je tako jednostavno. Vratiti se Bogu. Držati se Njegovih zapovijedi. Zašto mi ne bi bili društvo i država kojoj će te zapovjedi biti temelj života njenih stanovnika? Zamislite koje bi to lijepo i uređeno društvo bilo. Na žalost,daleko smo od toga. Jako daleko. I svjesni smo da ćemo biti još dalje ako ovako nastavimo.

Zato dragi vjernici,dragi čitatelji: VRATITE SE BOGU,JER TKO SE NA GOSPODINA OSLONI NJEGOVA JE POBJEDA ZAJAMČENA. Budite pobjednici! Mir vam i dobro!