O kako bi neki htjeli da Crkva umukne, da njenim pastirima zatvore usta. Posebno u vrijeme izbora. Čemu spominjanje etičkih ili moralnih načela, čemu spominjanje nauka Crkve? Jučer je grmjelo sa naše televizije u prijenosu svete mise. Župnik je upozorio vjernike na ono što se događa u našem društvu. I naša televizija se odmah ogradi od njegove propovijedi. U ovo vrijeme prije mjesec dana novoizabrani patrijarh SPC na toj istoj televiziji u razgovoru izvrijeđa katolike i oblati blaženog Stepinca. I ta ista televizija niti da mrdne! Zašto im smeta istina katoličkog svećenika, a neistine patrijarha SPC ne! Čija je to televizija? Crkvu se izgleda uvijek želi uvući u politiku, iskoristiti je u svoje političke svrhe. A kada Crkva upozorava političare koji joj se žele umiliti da moraju ako su katolici živjeti svoju vjeru i donositi zakone koji na tu vjeru ne udaraju, onda im je Crkva kriva za mogući neuspjeh. Ma Crkva je uvjek kriva, iako je na izborima nema. Često se zaboravi da Crkva nisu samo biskupi i svećenici. Crkva su i vjernici. Koji vide svojim očima kako tko djeluje. I koliko god se pojedinci trudili, vjernicima nitko ne može oduzeti pravo na osobnu kršćansku savjest. Dakle, političari se trebaju prilagoditi vjernicima ako od njih trebaju podršku. Drugačije ne ide.
Načelo Crkve izrečeno u Gaudium et spes: „Crkva se (…) nikako ne podudara s političkom zajednicom niti se veže uz bilo koji politički sustav.“ I toga se Crkva drži. Iznimaka na žalost ima. Isus Krist nam je dao upute kako živjeti, Bog nam je dao deset zapovijedi. I svakome istinskome vjerniku su važnije te dvije stvari nego sva obećanja ovozemaljskih moćnika. Jer sve prolazi, a Krist ostaje! Laku vam i ugodnu noć dragi prijatelji. Neka vas sve dragi Bog čuva i ove noći. Vas i sve vaše bližnje.
A što se televizije tiče, postupite prema svojoj savjesti, jer koliko je ta televizija vaša kada se odriče nauka koji je vama, vjernicima, katolicima bitan, a podržava one koji pljuju po našoj vjeri i blaženicima. Mir vam i dobro!
On treba kraljevati - Oportet illum Regnare: Krist Kralj vjekova