cetinje
Foto: snimka zaslona

Nevjerojatne scene propratile su današnje ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

 

 

Ono što bi trebalo biti svečan i vjerski događaj pretvorilo se u akciju koja najmanje dodirnih točaka ima sa vjerom i načelima vjere, piše antenam.net

Užasne scene u pobunjenom Cetinju:

U napetoj atmosferi i neprekidnim sukobima policajaca i protivnika ustoličenja u Cetinjskom manastiru, kojih je u Prijestonici ogromna većina, SPC je pošto-poto izvela “sveti čin”, prkoseći silnim porukama mira.

Umjesto radosti građana i proslave sa ustoličenim mitropolitom, Joanikije se odlučio na inat i uz pomoć Vlade Crne Gore, Uprave policije i štitova i dugih cijevi Protuterorističke jedinice doputovao je u Prijestonicu sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Pogledajte nevjerojatne scene kojima je uzrok inzistiranje Srpske pravoslavne crkve da se ustoličenje mitropolita izvrši protiv volje građana u Cetinju:

U Cetinjskom manastiru privid atmosfere kakvu podrazumijeva ovaj događaj.

Čin intronizacije uz nekoliko svećenika i neuniformiranih osoba, bez arhijereja koji su prisustvovali sinoćnjoj svečanosti ispred Hrama Kristovog uskrsnuća u Podgorici, dok se oko manastira bije bitka u kojoj se građani guše u suzavcu i broje rane od upotrijebljenih kemijskih sredstava.

Ispred manastira jake policijske snage koje sprovode ustoličenog mitropolita do vojnog helikoptera kojim, nalik scenama iz akcionih filmova, napušta Prijestonicu.

Dostojan?!

Dodatak: podsjetimo se provokacije Srpske pravoslavne crkve koja je u Cetinjskom manastiru 1991. ugostila ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana, s oružjem, gdje je primio blagoslov mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića. Bilo je to u vrijeme kada su Arkan i njegovi zločinci bili poznati po mučenjima, progonima i ubijanjima Hrvata od Vukovara do Dubrovnika.

Mitropolit SPC-a s Arkanom na Cetinju u vrijeme kada je ovaj zločinac 1991. klao i ubijao po Hrvatskoj:

 

Provokacija Srpske pravoslavne crkve na Cetinju stavljanjem srpske zastave na zvonik:

Izvor: narod.hr/anatem.net