Biskup Springfielda u američkoj saveznoj državi Illinois, Thomas John Paprockiodlučio je da državni zakonodavci koji rade na provođenju novog zakona o abortusu u Illinoisu ne smiju pristupiti Svetoj pričesti u njegovoj biskupiji te je svećenicima izričito zabranjeno dijeliti Euharistiju predsjedniku Senata i predsjedniku zastupničkog domu.

“U skladu s kanonom 915 Kodeksa kanonskog prava… Predsjednik Senata u Illinoisu, John Cullerton i predsjednik Doma Michael J. Madigan, koji su omogućili donošenje Zakona o abortusu iz 2017., kao i Zakona o reproduktivnom zdravlju iz 2019. ne smiju biti pripušteni na Svetu Pričest u biskupiji Springfield u Illinoisu jer su uporno ustrajali u promicanju odvratnog zločina i vrlo teškom grijehu pobačaja,o čemu svjedoči utjecaj koji su izvršili na svojim vodećim položajima i svojim neprestanim glasanjem i ustrajnom javnom potporom prava na pobačaj tijekom duljeg vremenskog razdoblja“, napisao je Paprocki u priopćenju od 2. lipnja 2019. godine.

“Ove osobe mogu biti ponovno primljene na Svetu pričest tek nakon što su se zaista pokajale zbog ovih teških grijeha, zatim ako su prikladno podnijele zadovoljštinu za štetu i sablazan, ili su barem ozbiljno obećale da će to učiniti, kako je određeno mojom prosudbom ili presudom njihovih biskupa u dogovoru sa mnom ili mojim nasljednikom”, nastavio je.

Iako nisu imenovani, Paprocki je u svoju zabranu uključio i druge političare koji podržavaju pobačaj, rekavši: “Izjavljujem da katolički zakonodavci Glavne skupštine Illinoisa koji su surađivali u zlu i počinili teške grijehe glasujući za bilo koji zakon koji promiče pobačaj ne smiju pristupiti Svetoj pričesti, a da se prije toga ne pomire s Kristom i Crkvom u skladu s kanonom 916 Zakonika kanonskog prava.”

Izvor