Najava obilježavanja obljetnice bleiburške tragedije i u Sarajevu, gdje bi 16. svibnja u katedrali trebala biti služena sveta misa za ubijene, izazvala je negativne reakcije kod predstavnika Bošnjaka u predsjedništvu BiH, ali i kod Željka Komšića koji je u predsjedništvo ušao u hrvatskoj kvoti preglasavanjem od strane Bošnjaka zahvaljujući nedorečenom izbornom zakonu u toj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da osuđuje održavanje mise za Bleiburg u sarajevskoj katedrali i da se protivi tom činu.

“Očigledno je da se Bleiburg prvenstveno koristi za pokušaj rehabilitacije ustaške ideologije u danima kada cijela Europa obilježava pobjedu nad fašizmom. Ne vidim nikakvu vezu Sarajeva sa Bleiburgom. Ako u kontekstu Drugog svjetskog rata za nekoga u Sarajevu treba moliti, onda su to hiljade nedužnih žrtava Maksa Luburića i ustaškog režima”, ustvrdio je Džaferović, prenose mediji u BiH.

Oštriji od Džaferovića bio je Željko Komšić koji je pozvao kardinala Vinka Puljića se prisjeti zločina što su počinili ti isti za čije duše kani moliti.

“Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca. Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu, i pomoli se za duše hiljada nevinih civila uključujući i djecu pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

>18. travnja 1945. Memento uoči Bleiburga (Slavonija) – partizanski masakri Hrvata i Nijemaca nakon proboja Srijemskog fronta

Ili ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima, i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali, počinili takve zločine od kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari. Ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Židovi, Romi, antifašisti. Ubijali su i Hrvate, katolike samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta”, ocijenio je Komšić, prenosi Radio Sarajevo.

S druge strane Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da on ne vidi ništa sporno u tome u komemoriranju žrtvava komunističkog režima.

Hrvatski narodni sabor (HNS) priopćenjem je poručio kako je rasprava o bleiburškoj misi u Sarajevu još jedan u nizu sustavih napada na Katoličku crkvu i Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Kardinal Puljić ove je godine trebao predvoditi misu na Bleiburgu, no kako je zbog pandemije koronavirusa odlazak u Austriju postao nemoguć, komemoracija je organizirana tako da će u Bleiburgu 16. svibnja, uz molitvu tamošnjeg svećenika i u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića, biti položen vijenac na spomen obilježje.

U Zagrebu bi pak na Mirogoju uslijedila molitva i polaganje vijenaca.

Izvor: narod.hr/radiosarajevo.ba