U Sjedinjenim Američkim Državama od 7. do 14. veljače održava se Nacionalni tjedan braka. Povodom toga Ryan Everson iz organizacije Alliance Defending Freedom (ADF) za Federalist govorio je o ključnoj ulozi koju brak ima u stvaranju zdravog društva i onome što se događa kada se ta uloga zanemari.

Snažni brakovi poboljšavaju gotovo svako područje života, osiguravajući financijsku, emocionalnu i obrazovnu dobrobit osoba koje su u njemu ujedinjeni i djece koju dovode na svijet.

Nemaju svi vjenčani parovi djecu, ali sva djeca imaju roditelje. Hoće li ti roditelji sklopiti brak na mnogo načina utječe na dobrobit djeteta.

Brak štiti djecu

Samo 11 posto američke djece koja odrastaju s roditeljima koji su u braku živi ispod granice siromaštva, u usporedbi s 19 do 50 posto djece koja odrastaju s nevjenčanim ili samohranim roditeljima. Na žalost, manje od polovice američke djece odrasta u bračnoj zajednici oca i majke, a istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju u takvom okruženju imaju bolji uspjeh u školi, manja je vjerojatnost da će biti izbačena iz škole i veća je vjerojatnost da će završiti fakultet.

Djeca koju nisu odgajali vjenčani roditelji vjerojatnije će zloupotrebljavati drogu, biti u zatvoru i sudjelovati u promiskuitetnom ponašanju koje dovodi do maloljetničke trudnoće. Heritage Foundation procjenjuje da ukupna šteta zbog razvoda i izvanbračne djece porezne obveznike košta više od 110 milijardi dolara godišnje.

Brak u Sjedinjenim Američkim Državama neprestano propada već 60 godina. Iako su neki sekularni liberali, poput suosnivača Voxa Matthewa Yglesiasa, pokušali poreći da je to problem, takvi argumenti imaju središnju manu: oni ignoriraju potrebe djeteta.

Svako dijete zaslužuje živjeti s majkom i ocem koji su u braku i vole svoje dijete te su predani jedno drugome. Roditelji imaju nezamjenjivu ulogu u odgoju djece pomažući im da budu disciplinirana i nauče moralne vrijednosti, vodeći ih na izvannastavne aktivnosti koje jačaju mnoge vještine kao što su ustrajnost, vještine timskog rada i mnoge druge. Istraživanja jasno pokazuju da je brak najbolje okruženje u kojem otac i majka djeci mogu pružiti ove brojne pogodnosti.

Koliko god su ove informacije korisne, za milijune djece ovdje se ne radi o statistici ili grafikonima. Riječ je o dubokim emocionalnim ranama koje mogu trajati cijeli život. U jednom dirljivom svjedočenju Stephanie Martinez je opisala kako je proživjela drugi razvod svoje biološke majke:

“Sjećam se da sam u naručju držala troje svoje mlađe braće i sestara (u to vrijeme imali su 7, 5 i 3 godine) koji su plakali jer otac nije bio uz njih. Nikad nije stizao na vrijeme. Kasnio bi satima. Uvijek iznova kršio bi obećanja… Nikad nisam osjećala da se moji roditelji brinu o meni ili me vole. Bilo mi je teško brinuti se za sebe. Pila sam, zabavljala se, drogirala se i nisam išla u školu. Odselila sam se sa 16 godina i provela neko vrijeme živeći u svome automobilu. Osjećala sam bijes i tugu, a to sam pokušavala sama izliječiti i izbjeći.”

Bezbroj ljudi ima potresne priče iz djetinjstva poput Martinezove, a ona nisu jedine žrtve bračne krize. Gotovo svi imaju bliskog prijatelja ili člana obitelji koji su dobili dijete izvan braka ili prošli razvod, a mnogi su ranjeni i bore se s osjećajem napuštenosti, žaljenja ili srama.

Potrebna je bezuvjetna ljubav

Everson smatra da je rješenje za roditelje koji su pokušali dati djeci najbolje, ali iz različitih razloga nisu uspjeli – pružanje ljubavi i podrške. Kao što pro-life pokret obasipa žene koje su prekinule trudnoću ljubavlju i podrškom, zagovornici braka moraju obasipati ljubavlju i podrškom roditelje koji iz različitih razloga svojoj djeci nisu pružili najbolju obiteljsku strukturu – brak. Ne postoji ništa što se međusobno isključuje u zagovaranju svetosti života i braka dok smo uz roditelje koji su bili žrtve ili su možda pogriješili. Put bezuvjetne ljubavi najbolje će nam pomoći da postignemo svoje ciljeve.

Sekularni liberalizam potiče pobačaj i zanemaruje brak pod krinkom “slobode”. No, kako pokazuje znanost ta je “sloboda” štetna i puna praznih obećanja.

Kršćanski konzervativci u dobroj su poziciji da na ovu krivotvorenu slobodu odgovore istinskom ljubavlju. To je ljubav koja štiti prava djece, najugroženije među nama. To je ljubav koja žrtve bračne krize prihvaća kao članove obitelji, udomitelje i hrabre zagovornike u javnom prostoru s ljubavlju.

Ne trebamo raspravljati s ljudima o braku. Trebamo isticati da je brak jedinstven i dobar dar. Ako skrenemo pažnju ljudima na tu jednostavnu stvarnost, na dobrom smo putu da zaustavimo propadanje braka i obnovimo društvo u kojem ljubav vlada u svakom domu.

Izvor: narod.hr/thefederalist.com