Sveučilište u Splitu objavilo je uvjete za natječaj “Erasmus+ mobilnost studenata u svrhu studija u ak. god. 2020./2021.”, na kojem se određene kategorije studenata mogu prijaviti za dodatna financijska sredstva prilikom razmjene. Kao jednu stavku dodali su da studenti, ukoliko su pripadnici LGBT populacije(uz ostale u ‘statusu studenta u nepovoljnom položaju’), mogu zatražiti dodatna sredstva od otprilike 200 eura.

Naime, studentima koji upražnjavaju spolne odnose sa pripadnicima istog spola na natječaju se dodjeljuju jednaka sredstva, kao i studentima nižeg socioekonomskog statusa, studentima koji žive na otocima, izbjeglicama i tražiteljima azila, studentima pripadnicima romske manjine te djeci hrvatskih branitelja.

Na natječaju navode da se “studenti pripadnici LGBT orijentacije mogu se prijaviti za dodatna financijska sredstva.” Kao jedini dokaz potrebno je dostaviti vlastitu izjavu.

Student iz Splita: “Jesmo li sad mi heteroseksualni diskriminirani?”

Brojni korisnici na društvenim mrežama osvrnuli su se na takvu odluku. Student Pravnog fakulteta iz Splita napisao je:

“Da bi stvar bila još jača, kao dokaz je potrebno – dostaviti vlastitu izjavu. Nekako iman osjećaj da će porast postotak “gay populacije” na Erasmusu.”

Foto: Facebook

Drugi je dodao:

“Može li mi netko od prijatelja dat jedan valjan razlog zašto bi pripadnici LGBT skupine dobili dodatna novčana sredstva za Erasmus?”

 

Student iz Splita, osvrnuvši se na ovakvu odluku Sveučilišta, upitao je:

“Jesmo li sad mi heteroseksualni diskriminirani?”.

Foto: Facebook

Izvor: narod.hr