Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

“Ono što mene zabrinjava je izjava gospođe Veljače kako je sastanak ovaj tjedan s ministrom Aladrovićem bio još jedan u nizu te da aktivno sudjeluje u izradi novog zakona. Pri tom naglašavam kako je navedeni ministar godinu dana odbijao primiti udomitelje, a s gospođom Veljačom ima redovno sastanke. Koja je njezina uloga u izradi novog zakona i na čemu se ista temelji treba pitati nadležnog ministra koji je iz nekog nama nepoznatog razloga u gospođi Veljači prepoznao autoritet na tom području.“, istaknula je u razgovoru za Narod.hr saborska zastupnica Domovinskog pokreta i predsjednica saborskog Odbora za obitelj Vesna Vučemilović.

Podsjetimo, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović primio je samoproglašene borce za društvenu pravdu, među kojima je i scenaristica, glumica te osnivačica inicijative SpasiMe Jelena Veljača, na službeni sastanak povodom slučaja romske djevojčice iz Nove Gradiške koja je preminula od ozljeda za koje se sumnja da joj je nanijela vlastita majka. Sporno je što je Veljača kao javna osoba koristila svoj profil na društvenoj mreži kako bi vrijeđala radnike u sustavu socijalne skrbi, a potom se sastala s ministrom koji je nadležan za isti resor te dala zajedničku izjavu.

Psihijatar Herman Vukušić prije samo par dana upozorio je na moguću eskalaciju nasilja prema socijalnim radnicima.

“Ovakve tragedije neće se ubuduće spriječiti javnim progonom socijalnih radnika i stavljanjem mete na njihova leđa, već jačim uključivanjem struke u donošenje političkih odluka za unaprjeđenje cijelog sustava socijalne skrbi, kao i sankcioniranjem odgovornih pojedinaca. Kažem struke, a ne priučenih laika kojima je kvalifikacija da kroje sustav samo to što su “majke” i kojima je temeljna metoda rješavanja problema poziv na progon kako krivih, tako i nevinih.”, upozorio je Vukušić. Kao što je psihijatar Vukušić predvidio, napad se dogodio već u četvrtak u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu gdje je nezadovoljni korisnik pokušao napasti socijalne radnike i ozlijedio zaštitarku uz počinjenu štetu na inventaru.

“Nama se crta meta na leđima. Ovo je izravna posljedica toga što se dogodilo”, rekla je ravnateljica jučer napadnutog centra u Ivanić Gradu.

O događajima proteklih dana, angažmanu gospođe Veljače i sustavu socijalne skrbi razgovarali smo s predsjednicom Odbora za obitelj gospođom Vučemilović.

Narod.hr: Je li ovaj današnji napad na socijalne radnice u Ivanić-Gradu  dobar razlog zašto bi netko od odgovornih trebao podnijeti ostavku?

“Generaliziranje i stigmatiziranje jedne cijele profesije je potpuno neprihvatljivo. U svakom žitu ima kukolja, ali to nije i ne može biti opravdanje za onako grube poruke. Širiti govor mržnje prema socijalnim djelatnicima i poticati na javni linč može samo osoba koja nije svjesna koju težinu imaju riječi izgovorene ili napisane u javnom prostoru. Teško je procijeniti jesu li te riječi bile okidač za napad na socijalne radnike, ali je moguće da su tome doprinijele. Ostaje posve nejasno zašto je ministar primio na sastanak gospođu Veljaču i koja je njezina uloga jer su njezine kompetencije vezano za sustav socijalne skrbi potpuno nepoznate široj javnosti. Jučerašnji napad na socijalne radnice u Ivanić Gradu oštro osuđujem kao i svako nasilje te se nadam da će počinitelji biti primjereno sankcionirani.”

Narod.hr: Je li gospođa Veljača kompetentna dati svoj sud o temama koje se tiču obitelji i zaštite maloljetnika te sustava socijalne skrbi i zašto je relevantna da bi ju ministar primao na sastanak prije strukovnih udruga?

“Gospođa Veljača može imati sud o tim temama kao i svatko drugi. Je li kompetentna ili nije najbolje govori njezin životopis u kojem osnova za kompetenciju u tom području nema. Ono što mene zabrinjava je izjava gospođe Veljače kako je sastanak ovaj tjedan s ministrom Aladrovićem bio još jedan u nizu te da aktivno sudjeluje u izradi novog zakona. Pri tom naglašavam kako je navedeni ministar godinu dana odbijao primiti udomitelje, a s gospođom Veljačom ima redovno sastanke. Koja je njezina uloga u izradi novog zakona i na čemu se ista temelji treba pitati nadležnog ministra koji je iz nekog nama nepoznatog razloga u gospođi Veljači prepoznao autoritet na tom području.

Narod.hr: Koji su Vaši prijedlozi za poboljšanje stanja u sustavu socijalne skrbi?

“Brojni slučajevi potvrđuju činjenicu kako sustav treba promjene koje trebaju biti fokusirane na korisnike i djelatnike u sustavu socijalne skrbi. Javnu raspravu trebaju voditi stručne osobe koje imaju znanje i iskustvo na ovom području. Trenutno dio aktera na političkoj sceni želi ove tragedije koje su se dogodile iskoristiti za nametanje ideoloških tema vezano za udomljavanje i usvajanje djece što je samo još jedan vid parazitiranja na ovim tragičnim događajima.”

Podsjetimo, na društvenim mrežama dijele se snimke zaslona i dio prostačke komunikacije između Veljače, predstavnice inicijative #SpasiMe s kazališnom glumicom Natašom Janjić Medančić. U njima Veljača, prostački vrijeđa radnike u sustavu socijalne skrbi, dok istu resorni ministar Aladrović prima na službeni sastanak.

Predstavnica inicijative #SpasiMe Veljača, nakon sastanka je rekla kako joj se čini da se stvorila atmosfera linča prema socijalnim radnicima, što joj, uvjerava, nije bila namjera.

“Ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom, koja je bila potaknuta tragičnim ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške, izazvala i mikrodio te atmosfere, želim se ispričati, jer to nije dio ni uvjerenja ove inicijative niti mojih osobnih.”, poručila je Veljača nakon sastanka s ministrom.

Povezanost platforme Možemo i Jelene Veljače

O povezanosti nevladinog sektora i politike za Narod.hr govorio je dr. sc. Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta.

“Podržavajući Jelenu Veljaču, podržavate Možemo. Podržavajući Možemo, dobivate Jelenu Veljaču. Drugim riječima, primajući već drugi put Jelenu Veljaču i pregovarajući s njom, ministar, odnosno članovi Vlade, partnerski primaju i Možemo te s njima zajednički usuglašavaju ideološku politiku svog ministarstva u sferi socijale i obitelji. Neka se zna da grupacija Možemo, direktno i indirektno zadaje smjer kretanja Vladi HDZ-a i njihovih koalicijski partnera, što potvrđuju na svojim konferencijama.”, ocijenio je Peternel.

Naime, Zaklada Solidarna s inicijativom Jelene Veljače osnovala je fond “Spasi me” na čije je prikupljanje donacija uz pjevačicu Severinu došao i premijer Andrej Plenković.

Među osnivačima zaklade Solidarna su Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Vili Matula, Sanja Sarnavka, Marina Škrabalo, gotovo svi danas politički aktivni u spomenutoj platformi, dok među neke od organizacija zakladnika spada Centar za mirovne studije, Dokumenta- Centar za suočavanje s prošlošću i GONG. Popis osnivača Zaklade za ljudska prava i solidarnost – Solidarna javno je dostupan i može se provjeriti OVDJE.

Izvor: narod.hr