MELBOURNE (IKA)

Vrhovni sud Australije objavio je u utorak 7. travnja jednoglasnu odluku o poništenju presude australskom kardinalu Georgeu Pellu (78) za seksualno zlostavljanje te mu omogućio izlazak iz zatvora.

Vrhovni australski sud oslobodio je kardinala Georgea Pella, koji je izvršavao kaznu od šest godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika, ukinuvši presudu Prizivnoga suda koja je donesena u kolovozu prošle godine i koja je potvrdila odluku suda u Melbourneu iz prosinca 2018. Kardinal je umirovljeni nadbiskup Sydneya i bivši pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice, navršio je 78 godina te je uvijek tvrdio da je nevin. Sada je slobodan, napustio je zatvor i otišao u jednu vjersku ustanovu u Melbourneu, prenosi Vatican News. 

Sedam je sudaca australskoga najvišeg suda jednoglasno donijelo pravorijek na temelju razumne mogućnosti da se zločin nije dogodio i da stoga postoji značajna mogućnost da nevina osoba bude osuđena.

Kardinal Pell je nakon odluke Vrhovnoga suda istaknuo da se neprestano izjašnjavao nevinim te da je nepravda koja mu je bila nanesena, sada ispravljena. Osvrnuvši se na čovjeka koji ga je optužio za čin koji se navodno dogodio u devedesetim godinama prošloga stoljeća, koji je u to vrijeme bio ministrant u melburnškoj katedrali, kardinal je rekao da prema njemu ne osjeća nikakve ljutnje. Također je zaželio da njegova oslobađajuća presuda ne bude dodatna bol, te napomenuo da je istina temelj dugoročnog ozdravljenja i da je istina jedini temelj pravde, jer pravda znači istina za sve.

Kardinal je zahvalio svojim odvjetnicima i svima koji su molili za njega te su mu pomagali i tješili ga u tom teškom vremenu. Uime Australske biskupske konferencije, predsjednik, nadbiskup Mark Coleridge istaknuo je da će oni koji vjeruju u kardinalovu nevinost sa zadovoljstvom prihvatiti presudu Vrhovnog suda, no za suprotnu stranu bit će pogubna. Napomenuo je pritom da je nepokolebljiva zauzetost Crkve za sigurnost djece, te za učinkovit odgovor preživjelima i žrtvama seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Sveta Stolica je u cijelom tom događaju uvijek prihvaćala odluke australskih sudaca, ističući najviše poštovanje prema pravosudnim vlastima u njihovim različitim stupnjevima, no iščekujući daljnji razvoj postupka. Sveta Stolica je u raznim izjavama podsjećala da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost i pravo na obranu sve do posljednjeg stupnja pravde, neprestano je potvrđivao svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i obavezu nadležnih crkvenih vlasti da procesuira članove klera koji su za to odgovorni.