Riječ je o Rezoluciji o slobodi vjeroispovijesti na radnome mjestu, a koja je, na žalost, slabo poznata. Rezolucija podsjeća da Europska konvencija o ljudskim pravima zapravo štiti slobodu vjeroispovijesti ne samo u privatnoj sferi nego isto tako i na radnome mjestu“, ističe u razgovoru za Narod.hr saborski zastupnik Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih i europskih poslova.

Narod.hr: O kakvoj se Rezoluciji radi?

Davor Ivo Stier: Rezolucija o slobodi vjeroispovijesti na radnome mjestu danas je usvojena i time se poslala jasna poruka iz Parlamentarne skupštine Vijeća Europe da niti država a niti poslodavci nemaju pravo ljude dovoditi do situacija da moraju birati između svojih vjerskih uvjerenja, ili njihovog posla.

Ideja je zaštititi i vjernike i one koji nisu vjernici da ne budu zbog svoje savjesti diskriminirani. Naravno, u skladu i u onom opsegu u kojemu to regulira i Europska konvencija o ljudskim pravima. To je srž ove današnje Rezolucije.

Narod.hr: Zašto je važna?

Davor Ivo Stier: Važno je da se upravo iz ove Parlamentarne skupštine Vijeća Europe šalje jasna poruka u trenutku kada se često može na javnom prostoru čuti da vjernici mogu svoju vjeru prakticirati isključivo u crkvi ili u svojim domovima, ali da na javnom mjestu ili na radnom mjestu tu više nemaju pravo na svoja uvjerenja. Ova Rezolucija podsjeća da Europska konvencija o ljudskim pravima zapravo štiti slobodu vjeroispovijesti ne samo u privatnoj sferi nego isto tako i na radnome mjestu.

Narod.hr: Što očekujete da će ona konkretno donijeti, koje promjene?

Davor Ivo Stier: Bilo je dosta rasprava oko ovoga i na žalost, ne svi, ali jedan veliki dio zastupnika iz socijalističko-liberalne skupine bili su protiv, ali ipak je većina odlučila usvojiti ovu Rezoluciju i time poslati pozitivnu poruku koja je bitna ne samo u smislu slobode vjeroispovijesti nego u smislu razumijevanja naših društava kao društva koja su uključiva i u kojima ima mjesta za svakoga. Danas, na žalost, nije bilo moguće dobiti i dvotrećinsku većinu, upravo zbog spomenute podjele među zastupnicima. Dvotrećinska većina nužna je da bi se konkretno formulirali neki prijedlozi Vijeću ministara, ali je usvojena Rezolucija koja šalje jasnu poruku i koja još jednom naglašava važnost Europske konvencije o ljudskim pravima u zaštiti slobode vjeroispovijesti, ponavljam na samo u privatnoj sferi – nego i na radnom mjestu, zaključno je istaknuo Davor Ivo Stier.

Što je Davor Ivo Stier kazao o svom prijedlogu pogledajte više u razgovoru za Media Box Vijeća Europe na engleskome jeziku:

Podsjetimo, Davor Ivo Stier bivši je ministar i potpredsjednik u Plenkovićevoj vladi, koji je ostavku dao nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s HNS-om, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala suradnja HDZ-a s Mostom.

Prije nekoliko dana uz svoje stranačke kolege najavio je kandidaturu za vrh HDZ-a. Stier će se kandidirati za potpredsjednika HDZ-a, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava bit će kandidat za zamjenika, a Miro Kovač želi biti predsjednik.

Izvor: narod.hr