Hrvatska ima 168 zaraženih koronavirusom. Tri pacijenta imaju težu kliničku sliku i na respiratoru su.

14,00 sati

U ovom trenutku još nema pacijenata u Kliničkoj bolnici Dubrava, koja je postala nacionalni centar za zbrinjavanje pacijenata s težim oblicima infekcije koronavirusom što će zahtijevati intenzivno liječenje, izvijestio je u subotu ravatelj te bolnice Srećko Marušić.

Dodao je da KB Dubrava zajedno s ekspedicijskim kampom koji je u izradi, ima kapacitet za primanje oko 800 bolesnika.

“U ovom trenutku, kapacitet bolnice za primanje teže oboljelih pacijenata je 570, a imamo još i šatore koje vojska montira, to je dodatnih 220. Kada bi se cijela bolnica stavila u tu svrhu, to bi bilo oko 800 bolesnika. Međutim, konačni cilj je održati prijem nekih 270 intenzivnih bolesnika”, kazao je Marušić novinarima.

Izvijestio je i da je u toj bolnici do sada potvrđena zaraza kod četiri liječnika i jedne medicinske sestre, dodavši da nije bilo potvrđenih infekcija kod bolesnika. Oko 50 liječnika i medicinskih sestara je u samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženima, izvijestio je.

Pojasnio je i da nije plan da KB Dubrava sama zbrinjava teške bolesnike, već će se, zatreba li, odlukom Ministarstva zdravstva liječnici i medicinske sestre iz drugih klinika premijestiti u KB Dubrava na ispomoć.

13,55 sati

U samoizolaciji u Vinkovcima je 98 osoba, a kao i u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiiji nema zaraženih koronavirusom, potvrdio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić na čiju su inicijativu u subotu djelatnici Veterinarske ambulante Vinkovci dezinficirali svu komunalnu opremu u središtu grada.

“Pokušavamo i na ovaj način zaštiti zdravlje naših sugrađana te ćemo dezinficirati sve klupe u gradskom parku, koševe za otpatke, sjedeća mjesta oko naše fontane i svu ostalu komunalnu opremu”, kazao je Bosančić pozvavši građane Vinkovaca da se pridržavaju propisanih mjera te se ne okupljaju i što manje izlaze iz svojih domova.

Po njegovim riječima, u samoizolaciji u Vinkovcima je 98 osoba, a nema zaraženih koronavirusom što je stanje koje pruža optimizam, ali da bi ono takvim i ostalo moraju svi građani dati svoj maksimum.

Bosančić je zahvalio i medijima koji šire korisne informacije za građane.

“Danas je u Vinkovcima lijepo vrijeme i 20 stupnjeva u zraku, ali moramo se držati preporuka da se ne okupljamo i ne izlazimo previše. Ostanimo doma i tako ćemo se najbolje zaštiti”, poručio je Bosančić rekavši kako će djelatnici Policijske postaje Vinkovci pojačano provoditi kontrole po gradu kako bi spriječila okupljanja građana posebice mladih.

13,50 sati

U Primorsko-goranskoj županiji je još šest osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih jedna osoba koja ima prebivalište izvan županije, a u tijeku je njihova obrada i utvrđivanje njihovih kontakata, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Do subote je na području Primorsko-goranske županije na novi koronavirus bilo pozitivno ukupno 14 pacijenata. Od njih je jedan pacijent izliječen, jedan je otišao na liječenje u Sisak, dok ih je devetero smješteno u riječku bolnicu, a troje je izolirano u kućnim uvjetima i svi su u dobrom stanju.

Zatražen nadzor na nekim prometnicama 

Iz stožera podsjećaju na odluku da se ne napušta mjesto boravka, osim zbog posla te u iznimnim i prijeko potrebnim slučajevima.

S tim u vezi je načelnik Stožera Marko Boras Mandić u subotu od Policijske uprave primorsko-goranske zatražio nadzor na određenim prometnicama.

“Posebno naglašavamo da je na snazi ograničavanje linijskog prometa prema kvarnerskim otocima te pozivamo građane, koji tamo nemaju boravište, da ne idu na otoke. Isto se odnosi na Gorski kotar i na ostale subregije u našoj županiji”, poručio je.

Iz stožera su podsjetili i na mjeru sigurnosti u svim hrvatskim ljekarnama.

U ljekarničke softvere ugrađena je funkcija provjere epidemiološkog statusa pacijenata koji su osiguranici HZZO-a, upisom MBO broja sa zdravstvene iskaznice.

Prije ulaska u ljekarnu treba pokazati zdravstvenu iskaznicu 

Kako bi spriječili ulazak osoba, koje su u samoizolaciji u ljekarnu, na vidljivom mjestu na ulazu postavljene su obavijesti da svaki pacijent pripremi zdravstvenu iskaznicu. Nakon provjere iskaznice, ako osobi nije dodijeljena mjera samoizolacije, pušta ju se u ljekarnu.

Kršenje mjere samoizolacije prijavljuje se kontakt obrascem, kojeg je pripremio Državni inspektorat na svojim mrežnim stranicama ili putem telefona 112.

Iz Primorsko-goranske županije također su izvijestili da se brisevi pacijenata koji su zaprimljeni u Kliničkom bolničkom centru Rijeka zbog sumnje od zaraze korona virusom od subote obrađuju u laboratoriju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Do sada su se svi brisevi slali na obradu u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Iz županije navode da je zavod logistički povezan s bolničkim sustavom, da se sve radi kompatibilno, sa zajedničkim ciljem da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Uspostavljen je i rad svojevrsnog punkta za savjetovanje, za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju koronavirusom, ali i osobama koji žele više informacija, svih osim pacijenata kojima je određena samoizolacija. Punkt se nalazi u šatoru uz zgradu Nastavnog zavoda i Doma zdravlja, a radit će svakodnevno od 8 do 20 sati.

U funkciji je i dodatni telefon, na koji se mogu javiti svi građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom,  091/ 241-82-15 .

13,45 sati

S rastom broja oboljelih od koronavirusa, sve više obitelji traži da svoje umrle članove isprati u uskom krugu, a na tom je tragu i subotnja odluka o pogrebima i posljednjim ispraćajima koju je objavilo središnje zagrebačko groblje Mirogoj.

Zbog trenutne situacije molimo biti oprošteni od žalovanja, sprovod će biti u uskom krugu, molimo vas da se dugo ne zadržavate na groblju, molimo vas da umjesto kućnog žalovanja zapalite svijeću za dušu dragog nam pokojnika, neke su od poruka koje su ovih dana u obavijestima o smrti svojih najbližih objavile njihove obitelji.

Zagrebački Mirogoj poručio je kako će se u idućih mjesec dana pogrebi, posljednji ispraćaji i polaganje urni održavati isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

Neće se objavljivati podaci o mjestu i vremenu održavanja pogreba, ispraćaja i polaganja urne, a obustavlja se i organiziranje glazbenih i usluga dostave cvijeća i svijeća.

I splitsko groblje Lovrinac preporučilo je da sprovodima i ispraćajima pokojnika nazoče samo članovi njihove uže obitelji.

Ispraćaj za pogrebe na Lovrincu do daljnjeg će se održavati na platou ispred ispraćajne dvorane, do daljnjega neće biti ispraćaja pokojnika koji će se ukapati na ostalim grobljima.

13,35 sati

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Varaždinskoj županiji te ih je sada ukupno deset, izvijestio je u subotu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

“U posljednja 24 sata imamo četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Jučer poslijepodne objavili smo da imamo dva nova pozitivna, a kroz noć je stigla potvrda za još dva, tako da je u županiji trenutno deset zaraženih osoba”, rekao je Vugrin te dodao kako se svi oboljeli nalaze u Općoj bolnici Varaždin i imaju blage kliničke simptome.

Od četiri novooboljela pacijenta, tri su importirana iz inozemstva, dok je jedan pacijent bliski kontakt osobe koja je bila u inozemstvu.

Zabilježen je i prvi negativni bris kod prvozaražene osobe koronavirusom u Varaždinskoj županiji.

“Nadamo da će i drugi bris biti negativan i da bi tijekom sljedećih dana mogli konstatirati da imamo i prvu izliječenu osobu u Varaždinskoj županiji”” rekao je načelnik županijskog Stožera.

Vrijeme je da se probudimo – ovo se ne događa drugima

Osvrnuo se i na kršenje mjera samoizolacije kojih je zabilježeno 19.

“Samo u posljednja 24 sata pričamo o šest kršenja. Jasno je da nam takve situacije sigurno ne pomažu u borbi protiv zaraze”, kazao je Vugrin i poručio svim sugrađanima da ostanu u svojim kućama, a posebno osobama starije životne dobi.

“Vrijeme je da se probudimo, da shvatimo da se ovo ne događa drugima i možemo pridržavanjem svih striktnih mjera utjecati na intenzitet širenja zaraze u Varaždinskoj županiji”, poručio je načelnik Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić dodao je da su u sklopu bolnice poduzete sve mjere kako bi se osigurali dodatne kapacitete za smještaj potencijalnih bolesnika, a rad u bolnici sveden je na minimum.

“Sada smo u uzlaznoj putanji što se tiče epidemije i za očekivati je da bude puno više zaraženih. Apeliramo na odgovornost svih građana. Ostanite doma, čak ni boravak na zraku nije siguran ako se u vašoj nepotrebnoj blizini nalaze zaražene osobe”, naglasio je ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

13,30 sati

U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o 46-godišnjoj ženi iz okolice Koprivnice, koja se prije tjedan vratila iz Njemačke i bila je u samoizolaciji, rečeno je u subotu na izvanrednoj konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite.

Nakon što je prije dva dana dobila temperaturu i počela kašljati, sama se javila nadležnim službama i hospitalizirana je.

“Današnji nalaz je pokazao da se radi o koronavirusu. Pacijentica je poštivala pravila samoizolacije i kontaktirala je samo s članovima uže obitelji koji su također pod zdravstvenim nadzorom, nemaju kontakata s drugim osobama i za sada su dobro”, rekla je ravnateljica Županijskog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla.

Koprivnička Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek za sada ima pripremljenih 50 ležajeva za lakše slučajeve i 14 s respiratorima, za eventualne teže oblike bolesti.

Na području Koprivničko-križevačke županije u samoizolaciji je trenutno 568 osoba.

13,25 sati

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je četiri nova pozitivna slučaj na koronavirus i da u toj županiji sada je ukupno sedam, svi su u splitskoj bolnici, a u karanteni u Duilovu su 54 osobe od kojih su 32 državljani Hrvatske, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

“Imali smo jučer troje bolesnika a  do danas ih je primljeno još četvero. Svi imaju blaže respiracijske simptome”,  rekao je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

Istaknuo je kako među sedam zaraženih koronavirusom nema medicinskog osoblja. Po njegovim riječima, sustav funkcionira bez posebnih poteškoća.

“Naši timovi rade, spremni smo i za daleko veće izazove. Sve je onako kako treba i kako smo predvidjeli – broj bolesnika se mora povećavati to je bilo očekivano, važno je da mi funkcioniramo, da radimo dobro i na to smo se pripremili”, istaknuo je Meštrović.

Na pitanje imaju li djelatnici u splitskoj bolnici dovoljno zaštitnih maski odgovorio je potvrdno.

“Svega ima dovoljno i svi se moramo pridržavati uputa  i zaštitnu opremu upotrebljavati prema indikacijama”, rekao je Meštrović.

Predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Luka Brčić je rekao kako je Spaladium arena sprema za prihvat 1.200 osoba u slučaju potrebe.

“Imamo  dvije dvorane – od 1.000 metara četvornih  i  od 4.000 metra četvornih koje su adekvatno opremljene  sa sanitarnim čvorom a postoji i  kuhinja  Ako se za jednog  bolesnika zahtjeva prostor od četiri metra četvorna,  to znači  da do 1.200 ljudi, blažih bolesnika, možemo smjestiti u Spaladium arenu ako  bude potrebno”, kazao je Brčić.

Ne hodajte s “oružjem” po splitskim ulicama, mislite na svoje i druge

Župan splitsko- dalmatinski Blaženko Boban pozvao je na disciplinirano ponašanje koristeći za koronavirus riječ “oružje”.

“Koristim priliku ne više apelirati nego reći – ljudi ostanite kući,  ne hodajte s ‘oružjem’ po ulicama Splita i naših gradova i općina. Ne hodajte s ‘oružjem’, ako već ne mislite na sebe, mislite na onoga do sebe,  na svoje dijete, majku,  oca – to je 90 posto rješenja problema  kojeg sad imamo”, poručio je župan Boban.

Pozvao je  gradonačelnike i općinske načelnike  u Splitsko -dalmatinskoj županiji da aktiviraju komunalne redare u sprečavanju  i upozoravaju onih koji nisu samosvjesni  i koji se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera.

“Aktivirajte ih i pomognimo institucijama i sustavu, policiji, da kontaktiraju s onima koji se neprimjereno ponašaju po našim ulicama i gradovima, a svaki građanin pojedinačno najviše može doprinijeti ovoj situaciji  i najviše može pomoći svojim savjesnim i pridržavanjem odluka Nacionalnog stožera i ublažiti ovu situaciju u kojoj trenutno jesmo”, kazao je Boban.

Najavio je kako će danas Nacionalni stožer donijeti odluku da brzobrodskih linija prema otocima od danas više nema.

“Što se tiče trajektnih linija za naše otoke prometovat će samo na način da će prenositi roba i materijal, a što se tiče putnika moći će samo oni koji imaju prebivalište na otocima putovati na te otoke,” kazao je Boban.

Na pitanje jesu li pregledani strani državljani na otocima i prati li se njih,  Boban je rekao da što se tiče stranih državljana “nijedan nije mogao ući već pet-šest dana i više na područje Republike Hrvatske, a da prije nije imao pregled na granici, na ulazu u zemlju”.

Na pitanje što je s onima iz inozemstva koji imaju prebivalište na otoku, Boban je odgovorio kako “taj mora ići u samoizolaciju”.

Ravnateljica Županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin  je rekla da epidemiolozi u Splitsko-dalmatinskoj županiji obrađuju osobe za koje se sumnja da su mogli imati kontakte s oboljelim od koronavirusa.

“Epidemiološka služba radi 24 sata,” istaknula je.

Doktorica Dijana Novković je rekla da epidemiolozi imaju podatke o osobama koje su došle na područje Splitsko-dalmatinske županije “a radili su negdje vani”.

13,20 sati

U Istri je osam novooboljelih od koronavirusa, a među njima i Austrijanac koji je u međuvremenu napustio Hrvatsku tako da su sada u pulskoj bolnici hospitalizirane 23 zaražene osobe, izvijestio je u subotu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Kazavši kako se kod tih novih slučajeva uglavnom radi o osobama koje su bile vezane uz prethodno oboljele, potvrdio je kako je većina njih bilo na pogrebu ocu jednog zaraženog muškarca na području Umaga.

“Zadnjih dana imamo trinaest novooboljelih osoba, epidemija se nalazi u uzlaznoj fazi. Razlog za ovo povećanje su povećani dolasci iz Italije u prošlih 10 do15 dana i nepridržavanja izolacije. Zbog toga je dobro da smo počeli primjenjivati mjere na vrijeme”, rekao je Stojanović.

Ne izlazite iz kuće bez prijeke potrebe

Upozorio je kako se uskoro može očekivati veći broj starijih zaraženih osoba. Stoga je pozvao osobe starije dobi a ne izlaze iz kuće bez prijeke potrebe.

“Nažalost bilježimo puno kršenja samoizolacije. To je sramotno, svi koji krše mjere narušavaju rad zdravstvenih službi. Sebičnim ponašanjem ugrožavaju sebe i sve oko sebe”, podsjetio je Stojanović.

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić potvrdila je rekla je kako je među oboljelima i jedan austrijski državljanin koji je boravio u Istri i poslan je u matičnu državu na daljnje liječenje i hospitalizaciju.

“Kod 23-oje oboljelih imamo blagu kliničku sliku, trenutno su dobro, a među njima su i dvije starije osobe od 80 i 90 godina koje su zaražene COVID-19. Ove su dvije osobe u ovom trenutku dobro, ali se može predmnijevati da će oni ići u nekakvo kliničko pogoršanje”, upozorila  je Hrstić.

Pitanje je trenutka” kad će sve stati”

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije DIno Kozlevac još jednom je pozvao sve građane da se pridržavaju mjera naglasivši kako je od danas u Istri obustavljen javni gradski prijevoz te kako rade samo taxi službe.

“Tražimo i da se kretanje građana ograniči samo na ono što je najnužnije” – poručio je Kozlevac. Podsjetivši kako je Nacionalni stožer pooštrio mjere u smislu ograničenja okupljanja, on je napomenuo kako se to odnosi i na zelene površine i plaže te kako je time “poslana poruka mnogim Istranima koji su se ovih dana, nakon zatvaranja kafića i restorana, masovno počeli okupljati uz more, dovodeći u opasnost sebe i druge”.

“Postoje kazne, a kontrole će vršiti Stožer i policija” – zaključio je Kozlevac koji je najavio kako će Stožer uskoro morati ograničiti i kretanje samo na one koji moraju raditi te kako je pitanje trenutka, kako je rekao, “kad će sve stati”.

13,15 sati

Dok su na snazi izvanredne okolnosti zbog epidemije koronavirusa, saborskim zastupnicima opravdavat će se svi izostanci, odlučio je nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja, a odluka se primjenjuje dok su na snazi izvanredne okolnosti.

Zastupnici su do sada morali opravdati izostanak sa plenarne sjednice, a ukoliko to ne bi učinili za svaki neopravdani dan oduzimalo bi im se po 150 kuna.

Izostanak bi im se opravdavao ako su bili bolesni, što im je morao potvrditi liječnik, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su morali ići na sud ili na skupove na koje su pozvani. Ista je praksa vrijedila i ako su sudjelovali na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Izostanci su se pratili na mjesečnoj razini, no za ožujak je napravljen izuzetak, ‘mjerilo se prvih 18 dana mjeseca, jer od 19. ožujka vrijede nova pravila.

Dakle od 1. do 18. ožujka sa plenarne sjednice neopravdano je izostalo četvero zastupnika, svi HDZ-ovi, po jedan dan Stevo Culej, Marija Jelkovac i Milan Kujundžić, a četiri dana Lovro Kuščević kojemu će se oduzeti 600 kuna.

Zbog epidemije koronavirusa Sabor nije prekinuo rad, ali je od petka uveo stroge mjere zaštite, pa u sabornici na raspravama mogu biti najviše po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova, dakle najviše 28 zastupnika, poštuje se propisana udaljenost i mjere dezinfekcije.

Odlučeno je i da će se svakog radnog dana raspraviti najviše dvije točke.

Odbori će raditi telefonski ili mailom, njihovi tajnici odbora slat će članovima mišljenje zakonske tekstove iz njihove nadležnosti  kojima će primjedbe slati sms porukom ili mailom.

“Kada bi Sabor prestao zasjedati, država ne bi mogla funkcionirati s obzirom na izazove koje trenutačno imamo. Sabor je predstavničko tijelo i ima obveze koje drugi nemaju i stoga radimo pod posebnim uvjetima, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

13,00 sati

Zaštitna oprema koja je u Hrvatsku stigla kao donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata raspoređuje se zdravstvenim ustanovama, a prvo će biti dostavljena onima koji imaju oboljele, rekla je Maja Grba Bujević, upozorivši da je neće biti dovoljno nastave li se ljudi neodgovorno ponašati.

Donacija vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata omogućuje nam da za sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj dostavimo dodatne količine zaštitne opreme, uz onu koju već imaju, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević ispred Skladišta Civilne zaštite kamo je tijekom noći dostavljena donacija.

Dodala je da je ovo prvi dio isporuke opreme od 5,5 tona te da sljedećih 5,5 tona donacije očekuju u sljedećih 48 sati.

U pošiljci se, navela je, nalazi zaštitna oprema za sve koji sudjeluju u odgovoru na ovu situaciju, kao što su kombinezoni, maske, nazuvci, dezinficijensi, “sve što u ovom času trebamo”.

Donirana oprema sada ide u one bolnice i zdravstvene ustanove koje za tim imaju nužnu potrebu, rekla je Grba Bujević istaknuvši da će prvo biti zbrinute one bolnice koje imaju oboljele od COVID-a te da će u toku dana krenuti i dalje.

Na pitanje kakvo je stanje s ostalom opremom u bolnicama, odgovorila je da smo “pokriveni” te da će biti sve u redu što se tiče opreme.

“Dakle, pripremamo se za narednu fazu, ako nam bude trebalo”, rekla je te naglasila da će se oprema sigurno još morati nabavljati te da se pripremama za to bavi Ministarstvo gospodarstva.

Bude li potrebe, zbrinut će se i svi oni koji su imunokompromitirani i svi koji imaju kronične bolesti, dodala je.

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut dodao je da se kroz sustav nabave nabavlja oprema za zdravstveno osoblje, za osoblje civilne zaštite i sve koji postupaju po bilo kojoj inspekciji i rade u sustavu obrane od koronavirusa.

Opremu je sada nešto lakše nabaviti nego dosad, dodao je. Opreme nigdje nije bilo, bili su zatvoreni svi kanali dostave robe, s obzirom na to da se većina opreme proizvodi u Kini, no kako se sada situacija u Kini popravila, rekao je Trut, pokrenuta je proizvodnja, kao i kanali opskrbe iz drugih zemalja.

Grba Bujević: Neće nam biti dosta opreme, ako se nastavimo ponašati kao sada

Grba Bujević upozorila je da opreme neće biti dovoljno, ako se nastavimo ponašati kao do sada. “Ljudi krše samoizolaciju na sve strane. Otiđite na Jarun i Bundek pa pogledajte koliko tamo ima ljudi, unatoč svim apelima koje ovih dana upućujemo i apelu koji smo jutros pustili u medije”, rekla je.

Pozvala je medije da prenose apele Stožera. “Prenesite, ne samo s presica, prenesite u svakoj emisiji koju možete pustiti van – recite ljudima da se ne grupiraju na suncu, na okupljalištima, neće nam biti dosta opreme ako se ovako nastavimo ponašati kao što se ponašate sada”, istaknula je.

Odluke Stožera, istaknuo je Trut, provodit će se vrlo rigorozno. “Hrvatska policija provodit će nadzor zajedno s pripadnicima Civilne zaštite, vatrogastva, gorskom službom i svim onima koje nacionalni stožer i lokalni stožeri organiziraju da bi nadzirali ponašanje građana”, rekao je.

Očito našim građanima nije dovoljna lijepa riječ, očito ćemo morati ići i na malo čvršće metode, zaključio je Trut.

Ponovio je da se građani ne smiju kretati, ako nema velike potrebe te da moraju biti kod kuće.

Pripreme Arene idu svojim tijekom

Što se tiče priprema Arene za prihvat pacijenata, one idu svojim tijekom, rekla je Grba Bujević dodavši da on još nije potreban za ovu fazu, a kada do nje dođe “bit ćemo u potpunosti spremni”.

Sada smo u početnoj trećoj fazi razvoja i pripremamo se za četvrtu.

Dvorana Arena zasad ima 274 kreveta, rekao je Trut dodavši da se njezini kapaciteti mogu razvijati i do tisuću kreveta.

U većim gradovima uređuju se prostori s 150 do 200 kreveta, a ako to ne bude dovoljno, širit će se kapaciteti, dodao je Trut.

12,30 sati

Dvanaest novih slučajeva koronavirusa zabilježeno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je ukupan broj porastao na četrnaest, od čega četiri u dubrovačkoj bolnici, a u pripravnost za prihvat zaraženih s lakšim simptomima se stavljaju hotel Sumratin i studentski dom u Dubrovniku.

Epidemiološki su povezani svi slučajevi, osim liječnika iz dubrovačke bolnice, rekao je u subotu ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić na konferenciji za medije županijskoga Stožer za Civilnu zaštitu.
„Zovemo puno kontakata i tijekom dana će to biti odrađeno. Ozbiljnost situacije nalaže da ljudi ostaju kod kuće. Vani izlaziti samo u velikoj nuždi, za neodgodiv posao. Vrlo bitna je i higijena. Molim pogotovo mlade da štiteći sebe štite i svoje ukućane, posebno kronične bolesnike. Svi moramo biti na visini zadatka“, rekao je Lakić.

Osniva se punkt za trijažu; tko nije zdravstveno ugrožen neka ne dolazi u bolnicu

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je da su četiri zaražena u bolnici u izolaciji i relativno su dobrog zdravstvenog stanja.
„Riječ je o prvozaraženoj spremačici u Zračnoj luci, povratniku sa skijanja u Bugarskoj te jednom njegovom kontaktu, a četvrti je jedan pomorac s Korčule. Ostali su u kućnoj samoizolaciji i vidjet ćemo rezultate epidemiološkog izvida. Djelatnik bolnice se trenutno ne može dovesti u vezu sa spomenutima, a od samog početka je u samoizolaciji i dobrog je općeg stanja. Radi se trenutno izvid za pacijente koji su bili s njim u kontaktu“, istaknuo je Bekić.
Dodao je kako se pred bolnicom osniva punkt za trijažu respiratornih pacijenata te zasad sve normalno funkcionira.

„Svi koji dobiju simptome mogu se javiti na taj punkt, na epidemiološku službu ili telefonski svom obiteljskom liječniku. Molimo da onaj tko nije zdravstveno ugrožen da ne dolazi u bolnicu“, rekao je Bekić.
Načelnik županijskog Stožer Joško Cebalo rekao je kako je do danas iz Dubrovnika poslano 65 uzoraka, a 12 je pozitivnih, dok su tri još izradi.
„U samoizolaciji je 389 ljudi, a od 33 prijave kršenja izolacije utvrđena su četiri slučaja i pokrenut je prekršajni postupak“, izjavio je Cebalo te apelirao da građani ostanu kod kuće kako bi se izbjegao talijanski scenarij.

Oni koji ne moraju raditi nisu na godišnjem, nego su pozvani na odgovornost

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako velik broj građana ne shvaća ozbiljnost situacije, jer se građani šeću u većim skupinama, skidaju se trake s igrališta.
„Jutrošnja situacija na placi je dokaz neodgovornosti. Zato smo morali zatvoriti placu, a sutra ćemo možda imati i veće mjere. Ne možemo to sve zaustaviti. Pozivamo sve na odgovornost prema sebi, svojoj obitelji i drugima. Trenutak je vrlo ozbiljan. Oni koji ne moraju raditi nisu na godišnjem, već su pozvani na odgovornost“, naglasio je Franković.
Dodao je kako će se povećati broj građevinskih tvrtki kako bi se završio studentski dom, a vjerojatno će se uvesti i noćne smjene.
„Moramo se spojiti na vodu i kanalizaciju. Radimo na tome užurbano da bude gotovo prije kraja. Studentski dom je najbolji smještaj nakon bolnice“, rekao je Franković.
Dodao je kako je na terenu i Civilna zaštita, koja izvršava sve odredbe nacionalnog stožera, prije svega odvajanje ljudi iz grupnog okupljanja. Također, donesena je i odluka o gašenju javne rasvjete na sportskim i dječjim igralištima.

Pridržavati se propisanih mjera kako bi se sačuvali životi

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su hotel Sumratin i studentski dom rješenje za rasterećenje dubrovačke bolnice, ako bude potrebe.
„Moguće je da zaraženi ostanu u samoizolaciji, ali želimo da budu pod nadzorom. Potvrdilo se da je smještaj u Sumratinu dobar, a pokazalo se i da je studentski dom, koji je gotov završen, adekvatan jer ima više ventilirajućih sustava“, rekao je Dobroslavić.
Župan je pozvao građane na ozbiljnost i odgovornost te pridržavanje mjera kako bi se sačuvali životi.
„Moramo štititi ljudske živote do daljnjega. Sve nužne restrikcije moraju biti provedene. Poštujmo samoizolaciju, a stariji neka ostanu kod kuće. Policija ima punu potporu da maksimalno sankcionira sve što izlazi izvan okvira dopuštenog“, rekao je Dobroslavić.
Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević apelirao je da se ne izlazi iz obiteljskih domova ukoliko nije nužno.
„Mjere će postati sve restriktivnije jer se građani ne pridržavaju mjera. Ostanite doma i mi ćemo brinuti o vašoj sigurnosti“, istaknuo je Pavličević.

12,15 sati

Ograničava se javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu, odlučio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Zabranjuje se održavanje svih redovitih brzobrodskih linija u obalnom linijskom pomorskom prometu za vrijeme proglašenja epidemije koronavirusa na području Hrvatske, izuzev u slučaju hitnih intervencija uz odobrenje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, navodi se u odluci.

Također, zabranjuje se održavanje svih brodskih linija osim sljedećih državnih brodskih linija: Mali Lošinj – (Unije) – Srakane Vele – Susak) i obratno; Ilovik – Mrtvaška i obratno, Rava – (Mala Rava – Veli Iž – Mali Iž) – Zadar i obratno; Vrgada – Pakoštane – (Biograd) i obratno; Krpanj – Brodarica; (Vodice – Prvić Šepurine – Prvić Luka – Zlarin) – Šibenik i obratno; Komiža – Biševo i obratno te Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnk

Na državnim trajektnim linijama te na državnim brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima osim za hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima ili na polutoku Pelješcu; vozila fizičkih osoba te vozila korisnika leasinga s prebivalištem na otoku koja su registrirana u nadležnom upravnom tijelu u RH;  djelatnike javnih zdravstvenih službi i djelatnike drugih javnih službi (policija, vatrogasci, oružane snage, lučka kapetanija, pošta, komulane djelatnosti) i njihova službena vozila; djelatnike orpskrbe trgovina koje su izuzete od primjene Odluke Stožera civilne zaštitete njihova službena vozila pri obavljanju redovitih prijevoza na otok te dostavne službe i njihova vozila kao i djelantike pravnih osoba koje obavljaju nužne interventne popravke na otoku i njihova službena vozila pri obavljanju intervencija

Županijski stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenje mjera iz ove odluke. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Narodnim novinama.

11,55 sati

Pratimo situaciju, i dalje smo spremni staviti svoje logističke kapacitete, koji su veliki, na raspolaganje zajednici i to upravo i činimo, rekao je ispred KB-a Dubrava ministar obrane, Damir Krstičević.

11,45 sati

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, posjetio je KB Dubrava i šatore koje je vojska podignula zbog situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Upitan treba li vojska pomoći policiji u kontroli osoba koje krše mjere samoizolacije, Milanović je rekao da trenutno ne treba.

“Znate da nisam za olako potezanje vojske, ovo je njihov posao trenutno, a vaše pitanje se odnosi na nekakvu komplikaciju koju uopće ne mogu zamisliti. Ključno je da ljudi preuzmu odgovornost i ponašaju se da su zaraženi, a nisu. Ukoliko svatko da takav odprinos, problem će biti manji, rekao je Milanović i poručio građanima da ne izlaze van.

Ne bih uspoređivao Italiju i Hrvatsku, kod nas se takvo što neće dogoditi, rekao je Milanović.

Pozvao je na smirenost, a ne na paniku, piše N1.

Upitan za ideju o smanjenju plaća u javnom sektoru zbog posljedica gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, predsjednik je rekao da ne misli da je to dobra ideja.

“Meni možete smanjiti plaću, ali smanjiti minimalac u javnom sektoru je smrt sustava, onaj koji je to predložio nije velike pameti”, rekao je Milanović.

“Možete smaniti plaću predsjedniku i premijeru, već ministru zdravlja ne bi, jer on radi više nego ja u ovoj fazi”, dodao je.

11,00 sati

U Međimurskoj županiji i dalje nema zaraženih koronavirusom, obavijestiti su u subotu ujutro iz županijskog Stožera civilne zaštite.

“U Republici Hrvatskoj dosad je potvrđeno ukupno 168 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo, a u Međimurskoj županiji, u ovom trenutku, nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze korona virusom”, stoji u priopćenju Stožera.

Apelira se na sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Također, iz međimurskoj Stožera podsjećaju na strogo pridržavanje samoizolacije onih kojima je ta mjera propisana.

“Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, podsjećaju iz Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

10,00 sati

U Hrvatskoj je 168 oboljelih od koronavirusa, što je 40 više nego jučer, a Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u subotu odluku o prekidu međugradskog autobusnog  i željezničkog prometa kako bi se spriječio porast broja zaraženih.

Za više od 14.000 osoba određena je mjera samoizolacije, 90 osoba je u karanteni, a među oboljelima na respiratorima su tri osobe, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje je pod nadzorom, imamo podatke o zaraženim osobama i njihovom kretanju, no loše je što pojedinci u samoizloaciji  ne poštuju upute o samoizolaciji i to omogućava da se epidemija nekontrolirano širi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te istaknuo zahtjev da svi građani poštuju upute koje izdaje stožer.

Beroš je rekao da se pripremaju novi kapaciteti za smještaj pacijenata u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu te zahvalio vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata na donaciji zaštitnih maski i opreme.

Voditelj stožera Davor Božinović najavio je još rigoroznije mjere za one koji krše pravila samoizolacije  i ne drže se uputa Stožera.

“Naši životi će se sve više mijenjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima. To je mjera koja se pokazala kao nužna. “Ljudi, ostanite doma. Ne izlazite iz kuća. Osim onih koji moraju ići na posao”; rekao je.

Dodao je kako se svi radnici i poslodavci moraju organizirati tako da se maksimalno poštuju mjere socijalne distance.

Ukidaju se međugradske linije, zatvaraju se sve javne površine

Ukidaju se međugradske linije za vlakove i autobuse, a na otoke će moći samo njihovi stanovnici, rekao je Božinović te upozorio da će policija na ulici reagirati ako se ne drži preporučeni razmak među osobama.

“Policija će obilaziti sva javna mjesta i reagirat će tamo gdje se netko ne pridržava mjera. Na neki način zatvaramo sve javne površine. Nema grupiranja!”,  istaknuo je.

“Zatvaramo sve javne površine, nećemo dopustiti okupljanje ljudi na javnim površinama  jer se virus prenosi  s osobe na osobu.  Nacionalni stožer će zasjedati stalno i donositi nove odluke, a stožeri civilne zaštite na svim razinama bit će odgovorni da se odluke provede”, rekao je voditelj Stožera.

U bolnicu će biti smješteni samo teži slučajevi

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić rekla je kako je došlo vrijeme da se uozbiljimo.

“Ne gledamo film, nego je ovo naša stvarnost. Vidjela sam građane kako se okupljaju. Ako želimo korona party imat ćemo ga, ali mislim da ne želimo. Korona party izgledat će tako da će stariji završiti kao teško bolesni, na respiratoru. U Klinici primamo sve veći broj ljudi. Sada na naplatu dolaze odlasci na skijanja, nejavljanja i nepridržavanja pravila samoizolacije”; rekla je Markotić.

Istaknula je kako će u bolnicu biti smješteni  samo teži slučajevi, a blaži slučajevi bolesti morat će naći način da ostanu doma u samoizolaciji.

“Svi oni koji imaju blagi oblik respiratorne bolesti, trebaju se javiti telefonom u domove zdravlja i dogovoriti s liječnikom pregled. Pregledat će ih se u domu zdravlja, uzeti bris i poslati u samoizolaciju  dok ne stigne nalaz. Samo teži slučajevi idu u bolnicu”, rekla je Markotić.

Pozvala je građane da  daju prednost onima koji su stvarno bolesni. Oni koji imaju visoku temperaturu, stezanje u prsima i jako kašlju moraju biti pregledati u Infektivnoj, rekla je Markotić.

Capak: Uzlazna krivulja oboljelih

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da se intenzivno radi na daljnjim mjerama jer je  došlo vrijeme da se zaustavi sve što nije nužno za osiguranje osnovnog života.

“Imamo uzlaznu krivulja oboljelih, moramo uvoditi strože mjere”, naglasio je.

Iznio je i podatke da je 90 osoba u karanteni, od kojih je 54 hrvatska državljana, a ostali su stranci. Osim toga, 45 vozača kamiona pod posebnim je karantenskim režimom. Mjera samoizolacije određena je za 14.134 osobe, a 993 kontakata oboljelih je pod strogim epidemiološkim nadzorom.

9,45 sati

Od petka navečer povećao se broj zaraženih koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji i sada ih je u toj županiji pet više, čime je brojka zaraženih došla na 15.

Kako je u subotu ujutro izvijestio županijski Stožer civilne zaštite, po dvije su osobe s područja gradova Krapine i Pregrade te jedna s područja Zaboka.

Osobe imaju blage simptome te se nalaze u izolaciji kod kuće, stoji u priopćenju Stožera.

9,30 sati

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u subotu zatvaranje javnih površina i ukidanje međugradskih linija zbog nepoštivanja propisanih mjera zaštite od zaraze.

“Zapravo na neki način zatvaramo sve javne površine. Ne možemo ih fizički zatvoriti, ali nećemo dopustiti bilo kakvo okupljanje”, upozorio je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na nepridržavanje odluka koje donosi Stožer.

Policija će diljem Hrvatske obilaziti sva javna mjesta i reagirati zbog nepridržavanja mjera, poručio je.

“Svi poslodavci i radnici moraju biti svjesni toga da se moraju organizirati da se maksimalno poštuju mjere. Vidio sam jutros da ljudi idu dvoje po dvoje. To ne ide. Napravite razmak iili će vas policija kažanjavati”, naglasio je Božinović.

“Naši životi će se sve više mijenjati. Sve više će se odvijati u zatvorenim prostorima jer to se iz prakse zemalja koje su bile na prvoj crti žarišta pokazalo kao nužna mjera. Naše odluke polaze od temeljne činjenice: ljudi ostanite doma! Ne izlazite iz kuća, osim onih koji moraju ići na posao. Odredili smo koji su to oni koji moraju ići na posao”, upozorio je.

Božinović je najavio ukidanje svih međugradskih linija te zatvaranje autobusnih i željezničkih kolodvora.

9,00 sati

U Hrvatskoj je u subotu potvrđeno ukupno 157 potvrđenih bolesnika od koronavirusa, što je za 29 više nego jučer, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da je dobro što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje pod nadzorom, pogotovo ako se uspoređujemo s zemljama u susjedstvu i okruženju, kao i to što imaju podatke o osobama i njihovom kretanju, zahvaljujući čemu mogu upravljati kriznom situacijom.

Upozorio je, međutim, da pojedinci ne poštuju pravila određena onima u samoizolaciji i što određeni ljudi ne poštuju uputstva Stožera.

“Moramo najozbiljnije shvatiti ovu uputu jer ona omogućuje da se epidemija ne širi nekontrolirano”, rekao je Beroš.

Ukupno je obavljeno 2038 testiranja, kazao je Beroš.

8,30 sati

Na inicijativu Hrvatske biskupske konferencije (HBK), Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka uvodi – uz izravne prijenose redovnih nedjeljnih misa na HTV1 i HRA1- i svakodnevne izravne prijenose misa u 18 sati na svom Trećem programu HTV-a (HRT-HTV-3) i Trećem programu Hrvatskog radija (HRT-HRA3).

Mise će se služiti samo uz nazočnost kamera i ekipe Hrvatske radiotelevizije iz Crkve sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, i trajat će oko 35 minuta, najavio je u subotu HRT.

Više čitajte OVDJE.

8,00 sati

Nakon što su u u petak popodne potvrđena  dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Hrvatsko je ukupno 130 oboljelih.

Po posljednjim podacima Nacionalnoga kriznog stožera, tri osobe su teško bolesne i spojene su na respirator, a petero je do sada izliječenih.
Najviše je oboljelih u Zagrebu, gdje je utvrđeno 60 slučajeva zaraze. Slijede Istarska županija sa 16 te Primorsko- goranska s 13 potvrđenih slučajeva.  U petak je prvi put potvrđeno u jednom danu više od 20 novih slučajeva zaraze.

U Zagrebu i još nekim gradovima zatvaraju se dječja igrališta, a nadležne službe najavljuju mjere za vjenčanja i sprovode i moguće ograničavanje javnog prometa.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo izjavila je Hini da je, prema dojavama ljekarnika s terena, do petka navečer u detektirano više od 50 osoba koje su ušle u ljekarne i time prekršile mjeru samoizolacije zbog sumnje na koronavirus.
U 9 sati održat će se konferencije za medije Stožera civilne zaštite na kojoj će javnost izvijestiti o najnovijim informacijama.

7,30 sati

U Zagreb je stigao zrakoplov sa zaštitnom opremom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

7,00 sati

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, rekao je u petak da će pravo na odgodu otplate kredita imati svi koji su pogođeni mjerama koje je uvela država zbog borbe protiv epidemije koronavirusa, bilo da se radi o pravnim ili privatnim osobama.

Izvor: narod.hr