Dobra je vijest da je petero oboljelih u Hrvatskoj već ozdravilo. Nacionalni stožer civilne zaštite redovitu konferenciju za medije održat će u 18, umjesto u 16 sati.

18,15 sati

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović najavio je da su od ponoći zabranjeni svi javni događaji i okupljanja te rad ugostiteljskih objekata kao i trgovina koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle.

„Priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja. Obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice – saune, bazeni, kina, noćni i disco klubovi i sl”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

18 sati

Stožer civilne zaštite RH u objavio je najnovije informacije o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Šest je novih oboljelih u Hrvatskoj, novi ukupan broj je 87, imamo pet dosad izliječenih, a ukupno je dosad je testirano 1181 uzorak”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“U Zagrebu je 41, u Zadru 1, u Varaždinu 6, u Slavonskom Brodu 1, u Sisku 3, u Rijeci 14, u Puli 10, u Osijeku 7, u Karlovcu 1 i u Zaboku 3. Što se tiče epidemiološke situacije u bolnicama, još jedan je novi slučaj u bolnicama. Sada ih imamo ukupno devet”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Danas smo podigli platformu gdje informacije o oboljelima dobivamo ministar zdravstva, doktorica Markotić i ja. Ono što je još važno reći, zbog poziva epidemiolozima podigli smo broj 113 na koji se javljaju educirani dragovoljci koji daju informacije o zdravstvenom sustavu. Epidemiolozi županijskih zavoda za javno zdravstvo objavili su više brojeva telefona, radimo na tome da podignemo još call centara”, pojasnio je Capak.

Ministar Davor Božinović podsjetio je kako je Sabor usvojio zakon kojim je Stožer civilne zaštite dobio nove ovlasti.

“Stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene zakona stupaju na snagu dan nakon objave, dakle sutra od 00.01, mi možemo donositi odluke koje se primjenjuju na teritoriju cijele RH. Želio bih najaviti da ćemo donijeti na temelju sugestija i mišljenja struke, prije svega epidemiologa, cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja. Kao što smo od početka govorili, osnovno u ovoj epidemiji je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, što znači kontakata koji trebaju biti u zatvorenom prostoru najmanje dva metra, a u zatvorenom najmanje jedan metar između osoba” rekao je ministar Božinović.

17 sati

U Sloveniji je do srijede u 14 sati ukupno potvrđena zaraza koronavirusom u 286 osoba, što je za 11 više u odnosu na isto vrijeme u utorak.

16,45 sati

Pandemija koronavirusa mogla bi uništiti do 25 milijuna radnih mjesta diljem svijeta ako vlade ne poduzmu mjere za zaštitu radnika, priopćila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

16,30 sati

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu da ne zatvaraju svoje područne urede, ocjenjujući netočnom takvu informaciju u nekim medijima. Više čitajte OVDJE.

16,10 sati

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić procijenio je da najgori dani u suočavanju s koronavirusom za njegovu zemlju tek slijedi. Poziva na provođenje drastičnih mjera pa i smještaj migranata iza bodljikave žice s ciljem suzbijanja zaraze.

16 sati

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojasnio je u srijedu da prema izmijenjenom Pravilniku neće svim zaposlenim osiguranicima oboljelima od koronavirusa biti priznata profesionalna bolest, odnosno pravo na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

Navode kako se prema Zakonu o listi profesionalnih bolesti takvim bolestima smatraju zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom u radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze.

15,23 sati

Hrvatski crveni križ (HCK) izvijestio je da svojim dostavama potrepština starijim i nemoćnim osobama pokrivaju područje cijele Hrvatske, a onima koji nisu od prije obuhvaćeni u njegov sustav pomoći da nazovu najbliži ured Crvenog križa kako bi bili uvršteni.

Brojevi telefona svih društava HCK-a mogu se pronaći na sljedećoj poveznici.

Više pročitajte OVDJE.

15,20 sati

S obzirom da je na zadarskom području u srijedu potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, gradonačelnik Branko Dukić je, uz mjere koje je na razini države donijela Vlada, donio izvanredne privremene mjere za pomoć lokalnom gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta.

Gradonačelnik je priopćio kako je na radnom kolegiju analiziran Vladin prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, a odnose se na obveze plaćanja poreza na dohodak, turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače te plaćanja spomeničke rente.

Uz spomenute mjere, predložio je dodatne izvanredne privremene mjere od kojih je prva da se svi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada u onim djelatnostima kojima je, odlukom Stožera civilne zaštite privremeno naložena obustava rada, u cijelosti oslobađaju plaćanja zakupa poslovnih prostora od dana stupanja na snagu odluke do dana opoziva.

Svi zakupci javnih površina za koje je županijski stožer 16. ožujka privremeno naložio obustavu rada u cijelosti se oslobađaju plaćanja zakupa tih javnih površina ukoliko u tom razdoblju imaju ugovoren zakup.

Ove mjere gradonačelnik će predložiti na usvajanje Gradskom vijeću Grada Zadra po žurnom postupku.

Ovisno o budućem razvoju i posljedicama epidemije izazvane koronavirusom, Grad Zadar razmatrat će i ostale mjere pomoći zadarskom gospodarstvu, kao i pomoći građanima, stoji u priopćenju.

Više o stanju u Zadru pročitajte OVDJE.

15,15 sati

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Saboru predočio sve mjere vezane uz borbu protiv koronavirusa te se potom kratko obratio na konferenciji za medije.

„Objasnili smo elemente koji su nas natjerali na promjenu naše inicijalne strategije. Moram reći da rezultati pokazuju da su mjere bile dobre i da su polučile određene rezultate. Nastojimo cijeli sustav prilagoditi ovoj ugrozi“, rekao je Beroš.

Na pitanje kakva je situacija s naručivanjem za zdravstvene preglede koji nisu povezani s koronavirusom, odgovorio je da hladni pogon mora funkcionirati baš kao i skrb za onkološke pacijente. Rekao je da se planira stopirati SMS naručivanje za preglede.

“Naša epidemiološka struka je ta koja odlučuje o mjerama i ona ovakve mjere smatra dovoljnim. Epidemiološka situacija je i dalje pod nadzorom. Nije jednostavno napraviti karantene. Naš cilj je prolongirati ovaj početni stadij epidemije jer ga zaustaviti ne možemo. Napravit ćemo sve da se zdravstveni sustavu ne preoptereti”, rekao je Beroš.

Komentirao je i stanje u kojem se nalazi KB Dubrava i rekao da bi se u toj bolnici liječili najteži bolesnici koji će trebati respiratore i ventilatore.

“Ostale zdravstvene ustanove imaju ograničene resurse kad je riječ o respiratorima. Nigdje drugdje nemamo toliki broj priključaka za respiratore”, rekao je te dodao kako je jedna od mana KB Dubrava njezin ventilacijski sustav, ali se on, napominje Beroš, može anlulirati.

Upitan je li muškarac u Istri preminuo zbog posljedica koronavirusa rekao je kako to prema trenutnim informacijama “nije izvjesno” te dodao da muškarac u samoizolaciji nije imao značajnije simptome.

“Nije izvjesno da je osoba preminula od posljedica korona infekcije, ali detaljnije informacije imat ću kasnije”, rekao je.

15,14 sati

U Karlovcu su u utorak i srijedu oboljela dvojica muškaraca iz jedne obitelji, a koronavirusom su se zarazili od stranca koji je bio u Hrvatskoj te naknadno razvio bolest, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Karlovcu.

Sada u Karlovačkoj županiji trojica zaraženih muškarca imaju povišenu temperaturu i blaži kašalj, a jedan i glavobolju, no teški simptomi zasad se srećom nisu razvili ni kod prvooboljelog Ogulinca ni kod dvojice Karlovčana, rekla je epidemiologinja Biserka Hranilović i dodala da su svi srednje dobi i ne pripadaju rizičnoj skupini.

I dalje u Karlovačkoj županiji nema lokalne transmisije, sva tri slučaja su uvezena, što je važno i dobro, rekla je, ističući kako građani Karlovca sada trebaju shvatiti da je koronavirus tu i da je „jedina mjera sprječavanja zaraze smanjiti socijalni kontakt“.

„Smanjite socijalni kontakt, budite na zraku, šećite, vježbajte, vozite bicikl, ali nemojte biti u socijalnom kontaktu, to je jedini način da zaštitite sebe i svoje bližnje jer zaražene osobe prenose virus i u vrijeme inkubacije bolesti, čak i ako ne razviju nikakve simptome“, rekla je Hranilović.

Rezultati testiranja na koronavirus čekaju se za još osam osoba iz Karlovca.

Zamjenik načelnika Županijskog stožera Goran Franković iznio je podatak da je u županiji 401 osoba u kućnoj karanteni te da je policija obavila dvadeset kontrola i prekršajno prijavila 11 onih koji se nisu pridržavali mjera samoizolacije, nego su izlazili među ljude.

13,45 sati

Oboljeli od koronavirusa ostvarit će sva prava kao u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, odlučeno je na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a.

To znači da će osobe kojima je utvrđen COVID-19 za vrijeme bolovanja zbog te bolesti primati punu plaću, no to se ne odnosi na osobe koje su u samoizolaciji.

Upravno vijeće HZZO-a također je bolnicama za ožujak dodijelilo dodatnih 400 milijuna kuna zbog novonastale epidemiološke situacije.

Isto tako, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu preporuku svojim korisnicima da se u evidenciju nezaposlenih prijavljuju putem e-pošte.

Adrese i kontakte svih ureda HZZ-a možete pronaći u adresaru na sljedećoj poveznici: http://www.hzz.hr/adrese-i-kontakt/regionalni-podrucni-uredi.php

12,15 sati

U Istri je pet novih zaraženih koronavirisom, a jedna je osoba u samoizolaciji u Brtonigli preminula. Doduše, još se ne zna je li preminula zbog koronavirusa i sada se čeka nalaz. Riječ je o muškarcu starije životne dobi. To znači da je sada osam oboljelih muškaraca i tri žene u Istri.

Više čitajte OVDJE.

12,10 sati

Prvi puta od pojave koronavirusa u Hrvatskoj u posljednja je dva dana potvrđen dvoznamenkasti broj zaraženih čime se ukupan broj slučajeva u 23 dana popeo na 81, dok Hrvatska istovremeno uvodi sve rigoroznije mjere prevencije i zaštite građana.

U utorak je zabilježeno 13 novih slučajeva, danas je već u 9 ujutro potvrđeno 12 novozaraženih.

Prvi slučaj u Hrvatskoj pojavio se 25. veljače, a do sada je zaražena 81 osoba, među kojima je i osmero liječnika. Sve su to “uvezeni” slučajevi i njihovi bliski kontakti.

U Zagrebu se nalazi najviše oboljelih, a slijede Rijeka, Pula, Osijek te Varaždin. Zaraza koronavirusom zabilježena je i u Karlovcu, Sisku, Zaboku, Slavonskom Brodu i Zadru. Troje izliječenih nalaze se u Zagrebu, a dvoje u Rijeci.

11,00 sati

Do ovog trenutka testirano je 1205 uzoraka, a pod zdravstveni nadzor stavljeno je više od 10 000 osoba.

U Republici Hrvatskoj u karanteni su smještene 72 osobe, 44 hrvatska državljana i 28 stranih.

Od danas je aktivan broj 113 na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji 24 sata dnevno.

10,30 sati

Hrvatski Crveni križ (HCK) koordinirat će sustavom dostave temeljnih namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama, koji je zbog epidemije koronavirusa organizirao Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Izvršni direktor HCK-a Robert Markt rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera da su se brojni građani organizirali radi pomoći susjedima, ali trebamo svi biti oprezni kako ne bi napravili korak koji će ugroziti nekoga drugog.

HCK je stoga izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba.

U uputama se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati.

Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

HCK je sa svojih 20 društava pokrenuo telefone za psihosocijalnu podršku, za sve građane koji osjećaju tjeskobu, a osobito one koji su u karanteni i samoizolaciji. Ti se brojevi nalaze na njihovim web stranicama.

Markt je zahvalio Stožeru što je izuzeo akcije dobrovoljnog darivanja krvi od dobrovoljnog okupljanja, rekavši da su one sada organizirane na drugačiji način.

Pozvao je darivatelje krvi da kontaktiraju društva HCK-a i Zavod za transfuzijsku medicinu i informiraju se o akcijama darivanja krvi kako bi zdravstveni sustav nastavio kvalitetno funkcionirati.

9,30 sati

Mađarske vlasti deportirale su 15 iranskih studenata iz zemlje i s teritorija Europske unije zbog kršenja pravila samoizolacije, odnosno karantene.

Više čitajte OVDJE.

9,00 sati

U Hrvatskoj je dosad potvrđen 81 slučaj zaraze koronavirusom. Danas imamo 12 novozaraženih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji Nacionalnog stožera.

Što se tiče liječnika koji su oboljeli, ministar je rekao da smo dobro i dovoljno organizirani te da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja kako bi se osiguralo primjereno pružanje zdravstvene djelatnosti.

“Naše pripreme za 3. fazu su adekvatne. Jutros sam se čuo sam se s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci. Svi su ono što smo im naložili shvatili ozbiljno”, rekao je ministar.

Istaknuo je da epidemiološka situacija u Europi nije dobra jer zemlje bilježe porast oboljelih i umrlih. Za Hrvatsku je bitno, ističe Beroš, da je svih 24 testiranja na istoku zemlje negativno, što znači da epidemiološka struka odradila sjajan posao. Napravljeno je 1205 testiranja.

8,30 sati

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113.

Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci.

8,20 sati

Srbija je u borbi protiv koronavirusa uvela ‘apsolutnu zabranu’ kretanja od 20 sati do pet ujutro, te zabranila izlazak osobama starijim od 65 godina u gradovima i od 70 godina i u ruralnim mjestima, dok će od srijede kontrolu na graničnim prijelazima i zaštitu bolnica preuzeti vojska.

7,55 sati

Sabor od 9.30 raspravlja o Vladinu paketu mjera za pomoć gospodarstvu te o ovlastima Civilne zaštite.

7,30 sati

Nove rigoroznije mjere očekujemo iz Nacionalnog stožera civilne zaštite – ograničio bi se rad trgovina i ugostiteljskih objekata te zabranila javna okupljanja.

U Kliničkoj bolnici Dubravi zaražen je još jedan liječnik, a HRT doznaje da je riječ o hematologu. Ukupno je koronavirusom zaraženo sedam liječnika – tri u KB Dubrava, tri u KBC-u Zagreb i jedna liječnica u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Izvor: narod.hr/hina