Upravni sud u Zagrebu donio je odluku da homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, a nadležno Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, tvrdi Jutarnji list. 

Kako smo već ranije pisali, riječ je o paru iz Zagreba koji je pokušao udomiti dvoje ili troje djece, ali im je to Centar za socijalnu skrb odbio. Zbog toga podnijeli su žalbu Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a onda su odlučili podići tužbu na Upravnom sudu.

“Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku”, rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića, iako je odluku donio Upravni sud, a ne Visoki upravni sud.

Presudu nisu mogli komentirati u resornom Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike jer nisu s njom upoznati.

Na ovaj način LGBT aktivisti žele kroz pojedinačne slučajeve otvoriti vrata prema promjenama zakona i tome da homoseksualni parovi mogu posvajati djecu.

Odvjetnica homoseksualnog para, od koje je Jutarnji list i dobio ove informacije, inače je poznata po aktivističkom zastupanju. Također je zastupala Iskorak i Kontru u slučaju protiv vjeroučiteljice Jelene Mudrovčić koju su 2011. godine tužili za homofobiju, a sve je srušeno na sudu.

> Privatizirali Hrvatsku komoru socijalnih radnika: Na neutemeljenim tvrdnjama traže nezakonito posvajanje djece od homoseksualnih parova

> (FOTO) Istospolni par tuži Ministarstvo jer mu ne da udomiti djecu: Što o podizanju djece od strane istospolnih parova kažu znanstvena istraživanja? 

> Homoseksualni par posvojio djevojčicu – dva tjedna kasnije jedan od njih ju je ubio

> Dr. Regnerus: ‘Brak između heteroseksualnih partnera jako je važan za djecu, uočili smo 25 negativnih ishoda od 40 u istospolnim zajednicama’

Što je udomiteljstvo?

Udomiteljstvo je prema definiciji oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.

Djeca koja se smještavaju u udomiteljske obitelji najčešće su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi – djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, djeca žrtve obiteljskog nasilja, te djeca s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem.

Svrha instituta udomiteljstva je najbolja dobrobit djeteta.

Udomiteljska obitelj je obitelj koja ima dozvolu za obavljanje udomiteljstva, a čine je udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu.

Relevantna istraživanja: Nije isto podižu li djecu istospolni parovi ili muškarac i žena

Suprotno od onoga što tvrdi Martinović, relevantna istraživanja pokazuju da nije istinita tvrdnja da nema razlike za djecu koju podižu istospolni parovi ili muškarac i žena.

Kanadski ekonomist Douglas W. Allen objavio je 2013. godine rezultate istraživanja o razlikama u stopama završetka srednjoškolskog obrazovanja između djece koja su odrasla uz istospolne partnere i djece su odrasla uz roditelje različitog spola koje se temelji na podacima iz kanadskog popisa stanovništva iz 2006. godine. Rezultati toga istraživanja pokazuju da djeca koja žive uz istospolne partnere imaju oko 65 postotnu vjerojatnost završiti srednju školu u usporedbi s djecom iz kućanstava koje čine osobe različitog spola.

Rezultati istraživanja američkog sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa, iz 2015. godine pod nazivom “Emocionalni problemi među djecom s roditeljima istog spola: Razlika po definiciji (“Emotional Problems among Children with Same-Sex Parents: Difference by Definition”) pokazuju da su emocionalni problemi dvostruko rašireniji među djecom koja odrastaju u istospolnoj zajednici nego kod djece s roditeljima suprotnog spola. Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema.

Slični rezultati dobiveni su i istraživanju Paula D. Sullinsa iz 2016. godine koje je objavljeno pod nazivom “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola” (Invisible Victims: Delayed Onset Depression among Adults with Same-Sex Parents).

Istraživanje je pokazalo da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola. Sullins zaključuje da s interpretacijom dobivenih podataka treba biti oprezan te ističe kako su potrebna daljnja istraživanja na tom području.

Prema rezultatima istraživanja sociologa Marka Regnerusa pod nazivom “Istraživanje novih obiteljskih struktura” iz 2012. godine, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene), a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije će se zaraziti nekom spolnom bolešću, a prema podacima ovog istraživanja radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena iznosi 8%. Djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito su manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima.

Izvor: narod.hr