BEIRUT (IKA)

Tri dana prije 99. rođendana u bolnici u Bejrutu umro je umirovljeni maronitski patrijarh kardinal Nasrallah Boutros Sfeir, koji je od 1986. do 2011. godine vodio Maronitsku Crkvu u jedinstvu s Rimom.

Slikovni rezultat za NASRALLAH SFEIR

Kardinalovo se zdravstveno stanje pogoršavalo od godine 2014., a posljednji put pojavio se u javnosti 20. travnja, u pratnji svoga nasljednika patrijarha Bechara Raija na uskrsnom prijamu predsjednika Michela Aouna. Patrijarh Rai nakon vijesti od smrti svoga predšasnika izjavio je da je Maronitska Crkva pretrpjela veliki gubitak a zemlja je u žalosti. Naložio je da smrt kardinala Sfeira oglase zvona u cijeloj zemlji te se u nedjelju slave mise zadušnice. Patrijarh Rai prije nekoliko dana odgodio je putovanje u Afriku zbog kardinalova zdravstvenoga stanja, prenosi Kathpress. Papa Franjo obaviješten je o kardinalovoj smrti i moli za njega, njegovu obitelj i Maronitsku Crkvu, navodi se u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Nasrallah Sfeir rođen je 15. svibnja 1920. u selu Rayfoun sjeverno od Bejruta. Kao poglavar maronita, Sfeir je imao i veliki društveno-politički utjecaj u zemlji. Na osobit način u tijeku građanskog rata (1975-1991) patrijarh je uživao veliki autoritet koji je bio iznad svih religijskih i stranačkih okvira. Svojim ustrajnim otporom sirsko-iranskom utjecaju u Libanonu bio je jedan od zaslužnih u doba cedarske revolucije koja je godine 2005. rezultirala povlačenjem sirijskih trupa. Papa Benedikt XVI. prihvatio je 26. veljače 2011. ostavku vrhovnog poglavara te Istočne Crkve iz starosnih razloga.

U svijetu ima oko tri milijuna maronita. U Libanonu oni su najbrojnija kršćanska zajednica. Manje brojne maronitske zajednice su u drugim zemljama Bliskog istoka te u Europi i u Americi. Maroniti su dobili ime po pustinjaku sv. Maronu koji je živio u 5. stoljeću i oko kojega se u središnjoj Siriji okupila zajednica kršćana aramejskog podrijetla. Nakon islamske okupacije u 7. stoljeću izbjegli su u Libanon. U 12. stoljeću maroniti su bili pod zaštitom križara i krajem tog stoljeća su se priključili Rimokatoličkoj Crkvi. Od 15. stoljeća cijela je Maronitska Crkva i službeno sjedinjena s Rimom kao jedna od Istočnih Crkvi koja priznaje Papin autoritet.

Smrću kardinala Sfeira Kardinalski zbor ima 221 člana, od toga njih 120 s pravom izbora.