ZAGREB (IKA)

U Hrvatskoj imamo osam novozaraženih osoba, što je ukupno 2047 osoba zaraženih koronavirusom, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite 28. travnja 2020.

Trenutno je potvrđeno ukupno 2047 osoba zaraženih koronavirusom, a 1232 osobe su ozdravile. Šezdeset i tri osobe su preminule. 21 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 33.577 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.839 osoba.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere. Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.

Napominjemo da su od ponedjeljka na snazi nove blaže mjere, ušli smo u prvu fazu popuštanja mjera, a nadležni pozivaju na oprez, upozoravajući da situacija još nije normalizirana, niti se građani vraćaju na način života od prije epidemije.

Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, s tim da je udio žena u ukupnom broju oboljelih 53,7 posto. Među oboljelima je 46 djece do 10 godina starosti i 65 u dobi od 10 do 20 godina.

Prvom fazom popuštanja mjera omogućit će se rad većine trgovina, ali i uslužnih djelatnosti u kojima se ne ostvaruje bliski kontakt, poput krojača, izrade ključeva, postolara…

Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da Hrvatska ulazi u prvu fazu popuštanja mjera, no to ne znači da ono što je dozvoljeno moramo koristiti u punim kapacitetima.

Po njezinim riječima, za očekivati je da će ljeto biti lakše ako se građani budu disciplinirano ponašali, ali kapljične bolesti mogu biti sezonske, pa na jesen se može ponovno imati povećan broj bolesnika.

“Trebamo znati da ćemo mjere puno dulje prakticirati, na taj način štitimo sebe i sve oko nas”, poručila je Markotić.