U RH je u posljednja 24 sata potvrđeno 18 novozaraženih koronavirusom, a preminule su tri osobe, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite najavivši produljenje mjera ograničenja za još dva tjedna.

ZAGREB (IKA)

Trenutačno je potvrđena ukupno 1832 osoba zaraženih koronavirusom, a 615 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo trideset i devet osoba, objavljeno je na mrežnim stranicama koronavirus.hr.

Trenutačno je na respiratoru 27 osoba. Dosad je obavljeno ukupno 21.647 testiranja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 18. travnja donio je pet odluka:

U Vladi RH u utorak je predstavljen i Digitalni asistent Andrija koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa.

Od 1. travnja, od kada je aktivan sustav e-propusnica, do petka 17. travnja do 11 sati izdano je 1.344.481 e-propusnica, ukupno je odbijeno 59.605 e-propusnica. Više o e-propusnicama i načinu izdavanja na poveznici OVDJE.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba. Sve trgovine koje su otvorene moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini. Osobe u samoizolaciji moraju se striktno pridržavati uputa koje su im dane. Važne upute za starije osobe i kronične bolesnike na poveznici ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.