ZAGREB (IKA)

Trenutačno su potvrđene ukupno 1282 osobe zaražene koronavirusom, a 167 osoba je ozdravilo. Dosad je osamnaest osoba preminulo, objavljeno je na mrežnim stranicama koronavirus.hr 7. travnja.

Trenutačno  je 35 osoba na respiratoru: 14 u Zagrebu, 5 u Osijeku, 1 u Rijeci, 8 u KB Dubrava, 1 u Šibeniku te 4 u Zadru. Dosad je obavljeno ukupno 12.322 testiranja. 352 osobe su hospitalizirane.

Od 1. travnja se zaražene osobe prikazuju prema evidenciji mjesta prebivališta, za razliku od dosad, kad se statistika vodila prema lokaciji uzimanja uzorka. Te će promjene utjecati na broj po županijama radi točnijeg prikaza, ali ne na ukupan broj.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je uputu o smanjivanju putovanja za građane koji žele doći u domovinu tijekom Uskrsa. I dalje vrijedi preporuka HZJZ-a o ograničavanju putovanja, i iz inozemstva i u inozemstvo, te unutar Hrvatske.

Od početka travnja je aktivan i sustav e-Propusnica. Od 6. travnja bit će moguće izdavanje samo e-Propusnica. Više o e-Propusnicama i načinu izdavanja pogledajte OVDJE.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.
Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini. Osobe u samoizolaciji moraju se striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Od srijede 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze. Sve informacije o posebnim mjerama može se pronaći ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.