Vlada i prosvjetni sindikati postigli su danas sporazum kojim se završava 36-dnevni štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Vlada je “u trokoraku”, kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine, prenosi RTL.

Plenković je na konferenciji za medije kazao i da će prema sporazumu učiteljima i profesorima dani u štrajku biti plaćeni, ali da im se neće platiti nadoknada koju će odrađivati zbog dana provedenih u štrajku.

Budući da smo prijatelji učitelja i profesora, štrajk će biti plaćen. Znači, dani koje su bili u štrajku će biti plaćeni. Ono što očekujemo potporu sindikata, da nadoknada ne bude dodatno plaćena”, kazao je Plenković.

“Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude”, kazao je Plenković.

“Moralna obveza je da se izgubljeno nadoknadi”
Sindikalist Branimir Mihalinec je kazao da je “moralna obveza svih koji su sudjelovali u štrajku da sve izgubljeno nadoknade”.

“Djeca ne smiju biti oštećena i ne smiju dobiti ništa manje nego što bi dobili da nije bilo štrajka”, rekao je Mihalinec.

Podsjetimo, prošlog tjedna je objavilo kada bi učenici trebali nadoknađivati nastavu koju su izgubili u štrajku. One škole koje su sve dane štrajka bile bez nastave i nisu nadoknađivale nastavu subotama imale su 15 dana koje moraju nadoknaditi.

Prema tom kalendaru Ministarstva njima bi zimski praznici trajali dva tjedna , od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja), proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr