Foto: Snimka zaslona HRT

Nakon sukoba migranata u Bosni i Hercegovini u improviziranom kampu kod sela Žegar nedaleko od Bihaća, u kojem su dvojica ubijena, a deset teže i osam lakše ozlijeđeno, Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu gostujući u Temi dana umiruje hrvatske građane.

Poručuje kako policija nadzire granicu. Građani se tvrdi, mogu osjećati sigurno, no, navodi kako Bosna i Hercegovina nema odgovor što s migrantima.

“Mi smo odmah kontaktirali naše bosanske kolege i ponudili svu moguću pomoć u eventualnom pronalasku počinitelja tih kaznenih djela koji su se tamo dogodili. S njima smo u kontaktu, no za sada nemamo informacija koje bi mogli podijeliti s vama. Nema značajnijih grupa koje su krenule prema granici da bi mogli detektirati da je to baš grupa koja se tamo sukobila”, rekao je Zoran Ničeno za HRT.

Koliko je migranata na području Bihaća i Velike Kladuše, odgovara da je po službenim informacijama na području Unsko-sanskog kantona otprilike od 3600 do 4000 osoba, od ukupno oko 6000 koliko ih je u BiH.

>Tko stoji iza Centra za mirovne studije kojeg MUP više ne pušta u prihvatilište za migrante i Kuće ljudskih prava koja ih brani?

“Naravno da na području kantona van kampova i registriranih centara ima daleko veći broj migranata. Ono što se događa u posljednjih mjesec dana i više, protest je građana Bihaća i Velike Kladuše koji se osjećaju nesigurno. Značajno je pogoršana sigurnosna situacija zbog migranata koji imaju međusobne sukobe, ozljeđivanja i tuče. Građani se organiziraju i pritišću vlasti da ih maknu iz tog područja.

Bosna i Hercegovina, ističe, očito nema odgovor što s migrantima pa oni bježe iz tih urbanih kampova u obližnje šume i tamo postavljaju šatore.

Očekuje li nakon zatvaranja centra Bira i najave da se zatvara još jedan pojačan pritisak na hrvatsku granicu, kaže da će biti jednak, ali da su fizički bliže granici.

“U nekim slučajevima nama su više pod kontrolom s obzirom na to da s našim sustavima detekcije i promatranja migranata možemo dobro vidjeti situaciju i temeljem tih tehničkih uređaja s kojima raspolažemo i reagirati na vrijeme. Ništa nije dramatično što se tiče ugroze hrvatske granice, ali je situacija teška za građane Unsko-sanskog kantona.”

Unatoč karanteni, u ovoj godini u Hrvatsku je ušlo 20.100 ilegalnih migranata, odnosno 39% više u odnosu na prošlu godinu. No, Ničeno poručuje kako je pojačana i aktivnost hrvatske policije. Podsjeća da je pad ulaska u BiH od 40%, što znači da je, kako navodi, hrvatska policija svojim radom otkrila daleko više ilegalnih migranata.

Situacija, kaže, nije dramatična što se tiče granice, a policija je na prostoru Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije gdje su pritisci najveći. Građani mogu biti sigurni, jer, ističe, policija budno prati sve događaje u BiH.

Izvor: narod.hr/hrt