SPLIT (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje za klanjatelje trajnoga euharistijskog klanjanja na blagdan Gospe od Ružarija, u srijedu 7. listopada u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

U koncelebraciji bilo je više svećenika: član francuske družbe Misionari Presvete euharistije iz Argentine o. Justo Lo Feuda, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik mons. Ante Mateljan, rektor CBS-a don Jure Bjeliš i ostali svećenici.

Obraćajući se klanjateljima nadbiskup Barišić je u propovijedi govorio o važnosti klanjanja, molitve i povezivanja s Isusom Kristom. „Majka Marija je najbolja zagovornica i najbolji put koji nas vodi i usmjerava k Sinu Božjemu. Danas slavimo blagdan Gospe od Ružarija, a Gospa od Ružarija, okrunjena krunom kao kraljica i više je nego kraljica jer nam je rodila Spasitelja“, kazao je nadbiskup dodavši da je ona najdublje ušla u otajstvo ljubavi, u otajstva koja molimo u njezinoj krunici.

Budući da je Marija pozorno slušala ono što joj Bog govori i to je meditirala i prebirala u svom srcu, potaknuo je klanjatelje da poput Marije slušaju Božju riječ i spustu je u srce. „Ovaj Marijin dan je najprikladniji da se i mi uputimo prema otajstvu Boga koji se utjelovio radi nas u otajstvu Kruha. Anđeo pozdravlja Mariju: ‘Zdravo Marijo, milosti puna!’ Ona je puna milosti jer je ljubljena i onaj tko je ljubljen Božjom ljubavlju pun je milosti. Pred euharistijskim otajstvom osjetimo da smo ljubljeni“, kazao je nadbiskup Barišić naglasivši kako Marija nije bila sama već da je milost Božja bila s njom te je u tom svjetlu kazao: „Nismo se sami rodili, niti smo sami sebi gospodari. Bez Boga ne možemo. Gospodinova prisutnost u našim životima čini nas drukčijima i znakovitijima, preporođenima. Svatko od nas je hram Božji, kapela. Gospodin želi biti prisutan u nama i želi biti vidljiv preko nas kako bismo postali svjedoci, misionari Božje ljubavi. On želi da ga pronosimo u svijet kako bi i drugi preko nas otkrili Njega i spoznali Njegovu ljubav.“ Naglasivši važnost trajnoga euharistijskog klanjanja zahvalio je svima koji su se uključili u pripremu, organizaciju i u svakodnevno kljanjanje te je poželio svima da im Blažena Djevica Marija bude voditeljica k njezinome Sinu.

O. Justo je u Splitu više od mjesec dana i u dogovoru s nadbiskupom posjetio je više splitskih župa te je na misama govorio o važnosti trajnoga euharistijskog klanjanja. Pronašao je oko 650 klanjatelja te oko 30-ak koordinatora inicijative danonoćnog klanjanja. Dao je klanjateljima prije dva dana nekoliko uputa o molitvi u tišini, o čitanju i razmatranju evanđeoskoga teksta, o prosidbenoj i zahvalnoj molitvi, o molitvi Gospine krunice i sl. Istaknuo je i dva pravila: neprekidno klanjanje i klanjanje u tišini. O. Justo godinama djeluje kao misionar Euharistije u različitim europskim zemljama (Poljska, Mađarska, Rumunjska), a u Hrvatsku je navraćao više puta te je u Dubrovniku a sada i u Splitu uspio uspostaviti trajno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Svim klanjateljima trajne adoracije podijeljeno je osobno pismo nadbiskupa Marina Barišića i nadbiskupa koadjutora Dražena Kutleše u kojemu, između ostaloga, piše: „Tvoj ‘DA’ Gospodinu, znak je Tvoje vjere i Tvoje ljubavi prema Onomu kojega priznaješ svojim Spasiteljem i Gospodinom. Tvoja prisutnost pred Isusom u Euharistiji učinit će Te svjedokom Uskrsloga i prorokom Euharistije, jer će Tvoja klanjateljska šutnja rječito progovoriti čovjeku današnjice i novim generacijama o Njegovoj trajnoj prisutnosti među nama i za nas.“ Nakon mise upriličena je ganutljiva procesija sa svijećama s mnoštvom svijeta od Peristila kroz Zlatna vrata i park Đardin do crkve Svetoga Duha gdje je izložen Presveti Oltarski Sakrament na trajnu adoraciju.