Pčelinji sklad, osjećaj za zajednicu, osjećaj za stvari iznad samoga sebe i želja za dijeljenjem, sve to što pčele prirodno žive s. Barbari Hagel daje nadu za sutra i za bolju budućnost. “Idemo naprijed prema nečemu većem i nečemu boljem”, navodi među ostalim s. Barbara čiji red svojim radom pomaže na razvijanju ekološke svijesti, ali i siromašnim te ranjivim skupinama najugroženijima u globalnoj krizi.

Nekoliko puta tjedno članica Dominikanskih sestara Kraljice svete Krunice u Kaliforniji s. Barbara Hagel stavlja jedan veo vrlo drugačije naravi – mrežastu masku koja se kopča na veliku bijelu jaknu poznatu kao pčelarsko odijelo, piše Global Sisters Report. S. Barbara provjerava jednu od svojih trinaest košnica. Izvadivši jedan okvir saća, osjeća vibraciju pčela na njemu, živo mnoštvo koje svjetluca na crno-zlatnoj podlozi.

S. Barbara Hagel navodi kako taj prvi pogled na rasplesane pčele može biti vrlo duhovno iskustvo. “Stalno sam začuđena onime što vidim i svime što se događa s pčelama te, što više otkrivam, sve više mislim kako je nevjerojatno složeno i predivno Bog sve to stvorio”, rekla je s. Barbara koja koordinira Centar brige o stvaranju i održivom razvoju reda dominikanki u Kaliforniji koje se nazivaju i Dominikanske sestre San Jose misije.

Kada su dominikanke Kraljice svete Krunice stigle u misiju San Jose 1891. pčelarstvo je bilo sastavni dio njihova života uz uzgoj peradi, voća, sadnju drva i sl. Nakon toga život se promijenio te su se posvetile ponajviše projektima školovanja, ali sada su se ponovno, u zadnja dva desetljeća, okrenule projektima vezanim uz organski uzgoj i ekološka pitanja. Kroz svoj rad spasile su zaštićena područja, lokalne vrtlarske zajednice, prakse održive gradnje te opsežan program recikliranja.

S. Barbari u agrikulturalnim projektima pomaže s. Jeanette DeYoung. “Imale smo mogućnost učiniti nešto pozitivno u manjem prostoru, a uz to nagnale smo i druge ljude da sudjeluju u tome, primjerice volontere koji nam pomažu. Jedan muškarac koji živi u blizini došao je kako bi naučio više o vrtlarstvu i sadnji te kako raditi sa stvarima u prirodi općenito što uključuje rad s pčelama i voćkama. Nakon što je godinu dana učio i radio s nama, primijenio je to u svome dvorištu”, rekla je s Jeanette naglasivši da je upravo zato njihov rad vrijedan.

S. Barbara Hagel i s. Jeanette DeYoung / Foto: Melanie Lidman

Navela je također da klimatska kriza ponajviše pogađa siromašne i ranjive zbog čega su, među ostalim, sestre sada u procesu organiziranja vrtlarskih parcela za obitelji koje žive u subvencioniranim domovima. “Iako u malim razmjerima, našim vrtovima pomažemo najugroženijim skupinama”, istaknula je s. Jeanette te dodala: “Mislim da je važno dotaknuti one ljude koji su u potrebi, ali treba dotaknuti i one kojima je dobro koji bi također mogli učiniti više kako bi se stvari promijenile.”

S. Barbara Hagel dodala je i kako bi ljudi, pogotovo na ovu jubilarnu – pedesetu obljetnicu Dana Zemlje te usred globalne krize, mogli puno naučiti upravo od pčela. “Zajednica ne prolazi dobro kada imate previše podjela unutar nje. Pčele uvijek rade zajedno, surađuju, svi imaju zadatak i svi svoj zadatak obavljaju”, navela je s. Barbara pojasnivši da u košnici svi imaju jednako, svi surađuju, ovise jedni o drugima i svjesni su toga.

Upravo taj sklad, osjećaj za zajednicu, osjećaj za stvari iznad samoga sebe i želja za dijeljenjem, sve to što pčele prirodno žive s. Barbari Hagel daje nadu za sutra i za bolju budućnost. “Idemo naprijed prema nečemu većem i nečemu boljem.”

S. Barbara Hagel / Foto: Melanie Lidman