Foto: Snimka zaslona

Roditelji Charlieja Garda, koji je bio u središtu pravne rasprave oko liječenja prije nego što je preminuo, za BBC su otkrili kako im je dolazak novorođenog sina promijenio život te se osjećaju blagoslovljeno jer nije naslijedio rijetku genetsku bolest.

Dječačić Oliver Gard, rođen je dan nakon što bi Charlieju trebao biti četvrti rođendan 4. kolovoza. Majka Connie Yates ispričala je: “Samo osjećam da je Charlie odigrao veliku ulogu.”

Naime, dječak nije naslijedio rijetku genetsku bolest od koje je njegov brat bolovao. Maleni Charlie umro je 2017. godine nakon što je zakonski odbijena želja roditelja za eksperimentalnim liječenjem sina izvan Velike Britanije.

Za njegovo su se liječenje roditelji morali pravno boriti nakon što je Visoki sud, te Europski sud za ljudska prava odlučio o prestanku liječenja. Zbog vremena utrošenog na dugotrajne pravne borbe s liječnicima, njihov je sin bio lišen mogućnosti da ga se podvrgne eksperimentalnom liječenju u SAD-u kojim mu se mogao produljiti život.

Njegov je otac Chris Gard sada za BBC otkrio: “Nakon što smo izgubili Charlieja, osjećao sam se kao da je dio nas umro s njim. Uvijek ćemo se pitati što da je Charlie dobio tretman?”

Slučaj Gard i borba roditelja za liječenjem

Podsjetimo, 2017. godine, nekoliko dana prije prvog rođendana umro je Charlie Gard, jedanaestomjesečni dječačić koji je patio od ekstremno rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje oštećenje mozga i slabljenje mišića.

Roditelji malog Charlieja pet su mjeseci vodili pravnu bitku, a obratili su se i sudu u Strasbourgu, ali 27. lipnja Europski sud za ljudska prava je odbacio njihovu žalbu i dječak nije pušten iz bolnice na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države. Roditelji su ga željeli, o svom trošku, liječiti u Americi, no stručnjaci u bolnici u Londonu zaključili su kako je terapija eksperimentalna i kako mu neće pomoći.

Kasnije su Charliejevi roditelji željeli da o njemu u hospiciju brigu vodi privatni tim liječnika kako bi sa svojim sinom proveli što više vremena. Uprava bolnice Great Ormond Street upozorila je da to nije u interesu dječaka, a sudac Francis odobrio je plan po kojemu će mali Charlie vrlo brzo nakon premještaja na odjel palijativne skrbi biti isključen s aparata.

“Nije u Charliejevu interesu da ga se nastavi održavati na životu uz pomoć aparata. U skladu sa zakonom je i u njegovu najboljem interesu da se aparati isključe”, stoji u zaključku suda.

Odvjetnik obitelji Gard je izjavio da je odlukama britanskih sudova te odlukom Europskog suda za ljudska prava povrijeđeno Charliejevo pravo na život kao i pravo bračnog para Gard na poštivanje obiteljskog života. Odvjetnik je istaknuo kako bi roditelji trebali biti slobodni kod donošenja odluka o liječenju svog djeteta, osim ako prijedlog ne predstavlja opasnost nanošenja značajnije štete djetetu.

Nakon što su Chris Gard i Connie Yates, roditelji malog Charlieja, odustali od daljnje borbe za njegov život, oglasio se i poglavar Katoličke Crkve, papa Franjo. Kako je prenio Catholic Herald, voditelj vatikanskog tiskovnog ureda, Greg Burke, poručio je u priopćenju kako Sveti Otac, koji se osobno zainteresirao za cijeli slučaj, “moli za Charlieja i njegove roditelje te im se osjeća posebno bliskim u ovim trenucima neizmjerne patnje”.

“Pridružimo im se u molitvi kako bi oni mogli pronaći Božju utjehu i ljubav.”, poručili su tada. Slično priopćenje izdala je i Biskupska konferencija Engleske i Walesa, izrazivši “najdublju sućut” cijeloj obitelji.

Izvor: narod.hr/BBC