Foto: Fah

Nova 333 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Hrvatskoj u zadnja 24 sata, umrlo je sedam osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1446, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 286 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 23 pacijenta. U posljednja 24 sata testirana su 4793 uzoraka, a oporavilo se 205 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 8266 osoba.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, evidentirano je 17,160 osoba s koronavirusom, od kojih je 291 preminulo. Oporavilo se ukupno 15,423 osoba.

Do danas je ukupno testirano 317,199 osoba.

Podatci lokalnih Stožera civilne zaštite

Zagrebačka županija

Zaraza koronavirusom u zadnja je 24 sata potvrđena za novih 20 osoba u Zagrebačkoj županiji, priopćio je u petak županijski Stožer.

Najviše novozaraženih u županiji, njih osmero, je s područja Dugog Sela, petero s velikogoričkog područja, po dvije s područja Zaprešića, Vrbovca i općine Brckovljani, te jedna iz Samobora. Od ukupno 20 novozaraženih osoba 11 su kontakti ranije oboljelih, dva slučaja zaraze povezana su s privatnim proslavama, po jedan s boravkom na obali te u bolnici, dok je za pet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Zbog jedne pozitivne djelatnice u tijeku je epidemiološka obrada u jednom centru za rehabilitaciju na širem području Dugog Sela.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 7 novih slučajeva zaraze COVID-19.

Riječ je o 5 osoba s područja grada Bjelovara te 2 osobe s područja općine Rovišće. Od novozaraženih osoba dvoje je učenika. Jedan učenik pohađa bjelovarsku 1. Osnovnu školu te je slijedom epidemioloških mjera jedan razred stavljen u samoizolaciju, a drugi učenik pohađa Tehničku školu Bjelovar gdje je, također, jedan razred stavljen u samoizolaciju. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada vezana uz učitelje i nastavnike.

Što se tiče dvije novozaražene osobe s područja općine Rovišće, riječ je o korisnicama privatnog doma za starije osobe gdje je, također, u tijeku daljnja epidemiološka obrada.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 421 obrađenog testa danas je 29 osoba pozitivno na COVID infekciju. Iz Splita je 16 pozitivnih osoba, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 4, Makarske 1, Vrgorca 1, Dugopolja 1, Jelse 1, Klisa 1, i Podstrane 1 osoba.

Od 29 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 18 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju, javlja Stožer SDŽ.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 69 godina. Osoba je uz nekoliko komorbiditeta bila pozitivna i na COVID infekciju.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata je 27 novozaraženih osoba.

Od toga je sedam korisnika doma za starije u Delnicama, troje je zaposlenika Doma koji su bili u samoizolaciji, 13 novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih, a za troje se utvrđuje izvor zaraze. Jedna osoba iz doma u Delnicama je umrla u bolnici, izvijestio je Stožer PGŽ.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije šest je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o 4 ženske i 2 muške osobe sa područja Grada Zadra (3), Biograda (2) i Sukošana (1). Ukupno je testoran 151 uzorak, obaviještava Stožer Zadarske županije.

Osječko-baranjska županija

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 242 uzorka, od toga ih je 12 pozitivno na koronavirus.

Četiri su osobe sa šireg područja Osijeka, po dvije iz Donjeg Miholjca, Našica i općine Trnava te po jedna s područja Đakova i općine Magadenovac, obavijestili su iz Stožera OBŽ-a.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 161 uzorak brisa na COVID-19, a svi su nalazi negativni i nema novozaraženih, javlja istarski Stožer.

Sisačko-moslavačka županija

Još jučer je kao novo žarište zaraze koronavirusom označeno područje Popovače, gdje se na skupu u Gornjoj Jelenskoj zarazilo 11 osoba. Epidemiolog dr. Inoslav Brkić, ravnatelj ZJZ-a Sisačko-moslavačke županije, jučer nam je rekao da su se osobe zarazile na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj.

Predstavljanje knjige trebalo se održati u petak na otvorenom prostoru, ali je zbog lošeg vremena preseljeno u Društveni dom u Gornjoj Jelenskoj.

Na stranicama Sisačko-moslavačke županije navedeno je kako je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec u petak, 25. rujna 2020. godine, u Društvenom domu “Ivica Pajer” u Gornjoj Jelenskoj nazočio promociji knjige Slavice Moslavac “Zvijezdo sjajna usred Moslavine”. Objavljene su i fotografije iz kojih je vidljivo da nitko od prisutnih nije imao maske.

U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata 59 je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Od toga je 58 s područja županije, a jedna je osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od 58 novooboljelih s područja županije, 45 osoba je s područja grada Popovače, a najveći broj čine osobe s područja naselja Gornja Jelenska, pet ih je iz Kutine, četiri iz Siska, te po jedna iz općina Dvor, Lekenik i Topusko, javlja Stožer Sisačko-moslavačke županije.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 89 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih, javlja županijski Stožer civilne zaštite.

Izvor: narod.hr/hina