Foto: snimka zaslona

Predsjednik Donald Trump službeno je objavio da namjerava popuniti upražnjeno mjesto na Vrhovnom sudu katoličkom pro-life sutkinjom Amy Coney Barrett. Ako ju Senat potvrdi, 48-godišnjakinja će zamijeniti zagovornicu pobačaja, sutkinju Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla 18. rujna.

Trump je u svom govoru u vrtu Bijele kuće potvrdio ono što su jučer izvijestili razni mediji, uključujući The New York Times i The Hill.

“Danas stojim pred vama kako bih ispunio jednu od svojih najviših i najvažnijih dužnosti”, rekao je Trump, prenosi Life Site News.

Trump je Barrett nazvao “jednim od najsjajnijih i najdarovitijih pravnih umova naše države”.

“Ona je žena neusporedivih postignuća, visokog intelekta, odličnih uvjerenja i predanosti Ustavu”, rekao je.

Barrett, majka sedmero djece, od kojih je dvoje usvojenih, bit će prva žena koja se zalaže za život na Vrhovnom sudu. Također će biti jedina žena s djecom koja će vršiti dužnost sutkinje Vrhovnog suda.

Sonia Sotomayor, koju je nominirao predsjednik Barack Obama, razvedena je i nikada nije imala djece, dok se Elena Kagan, koju je također nominirao Obama, nikada nije udala.

Dugi niz godina Barrett je predavala pravo na Sveučilištu Notre Dame. Postala je poznata kada ju je senatorica iz Kalifornije Dianne Feinstein pitala Barretta o njezinoj katoličkoj vjeri tijekom saslušanja za potvrdu u američkom Apelacijskom sudu za sedmi krug 2017. godine.

“Čitajući Vaše govore, zaključak je jedan: da dogma glasno živi u vama”, rekao je Feinstein. “I to je zabrinjavajuće kada dođete do velikih problema za koje se veliki broj ljudi godinama borio u ovoj zemlji.”

Barrett je široko smatran pro-životnim originalistom. Bila je članica grupe Notre Dame’s Faculty for Life, 2015. je potpisala je pismo izražavajući “solidarnost s našim sestrama u zemljama u razvoju protiv onoga što je papa Franjo opisao kao “oblike ideološke kolonizacije koji žele uništiti obitelj”, i izvijestila je da je potpisala još jedno pismo koje je objavio Becket Law kritizirajući mandat Obamine administracije za kontracepciju.

Barrett je na udaru demokrata i ljevičarskih medija od prije nego što ju je Trump najavio za službenu kandidatkinju.

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com