Predsjednik Donald Trump proglasio je 22. siječnja Nacionalnim danom svetosti ljudskog života.

“Naša nacija ponosno i snažno potvrđuje našu opredijeljenost da zaštitimo dragocjeni dar života u svakoj fazi, od začeća do prirodne smrti”, napisao je Trump u proglasi-

Dodao je i da “SAD moraju ostati postojano posvećene dubokoj istini da je svaki život dar od Boga, koji svaku osobu obdaruje nemjerljivom vrijednošću i potencijalom”, prenosi Catholic News Agency.

“Svaka osoba – rođena i nerođena, siromašna, obespravljena, s invaliditetom, nemoćna, starija – ima vrijednost u sebi. Premda se svačiji put razlikuje, nijedan život nije bezvrijedan ili nevažan; prava svih ljudi moraju biti zaštićena.”, istaknuo je.

Nacionalni dan svetosti ljudskoga života proglašen je na obljetnicu presude Vrhovnog suda Roe vs Wade kojom je 22. siječnja 1973. pobačaj legaliziran u svim saveznim državama.

U ovogodišnjem proglasu predsjednik Trump je napisao da “SAD moraju ostati postojano posvećene dubokoj istini da je svaki život dar od Boga, koji svaku osobu obdaruje nemjerljivom vrijednošću i potencijalom”.

“Bezbrojni Amerikanci su neumorni branitelji života i borci za one ranjive među nama. Zahvalni smo onima koji podupiru žene suočene s neželjenom trudnoćom, onima koji pružaju iscjeljenje ženama s ranama pobačaja te onima koji prihvaćaju djecu u svoje domove kroz udomiteljstvo ili posvojenje.” Trump dodaje i kako na ovaj dan “obnavljamo svoju odluku da ćemo graditi kulturu u kojoj se slavi život”.

Donald Trump izjavio je ranije kako bi o pitanju pobačaja na zahtjev trebala zasebno odlučivati svaka savezna država. Američki predsjednik također je poručio kako je osobno protiv abortusa, uz iznimke slučajeva silovanja, incesta i ozbiljne ugroze majčinog života.

Izvor: Catholic News Agency