MARIJA BISTRICA (IKA)

28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu održano je u nedjelju 4. listopada. Na hodočašću su nazočili ministri branitelja Tomo Medved, kao i ministar obrane Mario Banožić koji je podsjetio da su hrvatski vojnici obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora. Misu u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, javlja Hina.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan

Hodočašće je, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održano u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, a započelo je pobožnošću Križnog puta na Bistričkoj kalvariji.

Ministar obrane Mario Banožić (u sredini) i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved (desno)

Uz hrvatske branitelje te pripadnike Hrvatske vojske, policije, civilne zaštite i vatrogasaca, hodočašću su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Ivica Jerkić i drugi.

Ministar Banožić je tom prigodom podsjetio da su hrvatski vojnici kroz cijelu povijest bili ti koji su branili i obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora, a nerijetko i cijele Europe.

“Ovakav događaj zato predstavlja nedjeljiv dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe”, rekao je Banožić.
Istaknuo je da Hrvatska vojska treba raditi na svojoj duhovnoj komponenti koju je nosila kroz Domovinski rat, ali i kroz razvoj Republike Hrvatske.

Ministar Medved je rekao da Majku Božju mole da im podari snage i mudrosti, a poglavito da nas oslobodi od pandemije koronavirusa.

Zapovjednik hodočašća, brigadni general Perica Turalija istaknuo je da za pripadnike vojske, policije i branitelja dolazak na hodočašće predstavlja važan trenutak, prije svega kako bi se prisjetili svih prijatelja stradalih u ratu, ali i podijelili iskustava nakon rata i družili se u Mariji Bistrici.
Misu u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan koji je u propovijedi podsjetio da je mjesec listopad posvećen Gospi te kako je današnji dan prigoda da se sve misli i molitve predaju u ruke Nebeske Majke, posebno molitve za umnažanje vjere i prestanka pandemije koronavirusa.

“Svako vrijeme nosi izazove, očekivane, ali i one neočekivane. Epidemija koronavirusa zahvatila je i naše osobne živote, mnogi su zabrinuti, pitaju se što će biti s radnim mjestima, školama, bolnicama…srce je nemirno, misli lutaju, a koraci su nam kolebljivi”, rekao je Bogdan, poručivši da je jedini čvrsti oslonac u Bogu koji je jedini i potpuni mir za naše misli i srce.
Mons. Bogdan je podsjetio i na današnji spomendan svetoga Franje čiji život započinje prihvaćanjem Boga i življenjem vjere, izvijestila je Hina u nedjelju 4. listopada.