Potaknut cjelokupnom situacijom, Gabriele Bernardelli je objavio poruku kojom hrabri župljane i poziva ih na molitvu.

 

Castiglione d’Adda je talijanski gradić koji se nalazi južno od Milana gdje su potvrđene osobe zaražene koronavirusom.

Odmah nakon potvrde da je virus stigao i na sjever Italije mnoge su se biskupije s tog područja odlučile na obustavu svetih Misa kako bi se spriječilo širenje virusa. Naime, svakim javnim okupljanjem povećan je rizik prenošenja ove nove bolesti.

Potaknut cjelokupnom situacijom, Gabriele Bernardelli je kao župnik Castiglione d’Adda objavio poruku kojom hrabri župljane i poziva ih na molitvu s geslom: ‘Zajedno smo iako je crkva prazna’.

Poruku prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, nitko od nas vjerojatno nije ni pomislio da ćemo se naći u ovakvoj situaciji. Klonuli smo duhom. Činilo se da je opasnost tako daleko, ali je sada ovdje, u našoj kući. Ta nas činjenica tjera da razmotrimo kako smo u svijetu jedna velika obitelj. Moramo se držati uputa koja nam nalažu nadležna tijela, uključujući i obustavu slavlja svete Mise. 

U ovakvoj situaciji lako se opustiti duhovno, postati apatičan prema molitvi smatrajući je beskorisnom. Umjesto toga, pozivam vas da umnožite molitvu koja uvijek otvara prostor Bogu. U okolnostima kao što je ova spoznajemo svoju nemoć. Stoga, izrecimo glasno Bogu svoje zaprepaštenje, patnju, strah. 

Jučer mi je pao na pamet odlomak iz knjige proroka Joela koji se čita na Pepelnicu, a koji kaže: Između trijema i žrtvenika neka tuže svećenici, sluge Gospodnje. Neka mole: ‘Smiluj se, Gospodine, svojem narodu.’

Nije me sram to reći, jučer sam plakao ispred tabernakula i kipa Gospe. Molim vas da uputite sa mnom Gospodinu krik naše molitve i suza. Moliti znači već sada se nadati. Spominjem se svakodnevno svih vas u  Euharistiji i sa mnom don Manuele, don Gino i don Abele. 

Kad čujete misna zvona pridružite se svećeniku koji će prinositi Gospodinu žrtvu za sve. Sutra ujutro nakon mise koju ću slaviti u 11 sati izići ću sam u župno dvorište s Presvetim Sakramentom i blagosloviti cijelu župu i zemlju. Budimo zajedno u molitvi! 

Vaš župnik don Gabriele.