Kada je prije 40 godina postao svećenik, otac Mario Carminati znao je da će se morati baviti smrću, ali ne tako strašnih razmjera

Njegovi župljani ne umiru polako, prirodno i pogrebi se više ne održavaju jednom tjedno, već zbog pandemije koronavirusa lijesovi stižu svakoga dana i polažu se na hladan mramorni pod crkve Svetog Josipa, prenosi The New York Times.

“Vladajući više nisu znali kamo bi s lijesovima”, govori don Carminati, župnik u Seriateu, mirnom gradiću s 25.000 stanovnika na sjeveru Italije.

Kada ih se skupi dovoljno, zajedno s ostalim svećenicima blagoslovi ih, a vojni kamioni prebace ih do groblja ili krematorija.

Pogrebi su zabranjeni i crkveni se obredi više ne obavljaju.

S više od 10000 umrlih, Italija je pretrpjela gotovo dvostruko veće gubitke od bilo koje druge zemlje.

Svećenik kaže da mu je najviše žao župljana koji su umrli sami, bez najbližih u blizini jer su na snazi ograničenja putovanja.

“Često pričamo o onima koji su najusamljeniji i takvi su danas doista u najvećoj potrebi”, rekao je Carminati pred crkvom nakon što je blagoslovio četrdesetak lijesova zajedno s kapelanom Marcellom Crottijem.

No, ondje su vrlo kratko. Nakon što su Carminati i Crotti blagoslovili posljednji lijes, vojnici u zaštitnim odijelima utovarili su ih u pet kamiona presvučenih šatorskim krilima.

Italija je prva zemlja koju je pogodila pandemija koronavirusa te je do sada zaraženo preko 92.000 ljudi, preminulo je 10.023, a ozdravilo je 12.384 ljudi.

Izvor: narod.hr/The New York Times