Slovački parlamentarci su u utorak glasanjem odbili međunarodni multilateralni ugovor poznat kao “Istanbulska konvencija”, za kog pobornici tvrde da se njime proširuju prava žena a protivnici da se time na mala vrata, pod izlikom ženskih prava, gura rodna ideologija u škole i zakonodavstvo.

U parlamentu sa 150 mjesta 96 od 113 prisutnih zastupnika glasalo je za odbacivanje ratifikacije Istanbulske konvencije.

Dokument je Vijeće Europe usvojilo 2011. godine a prva zemlja koja ga je ratificirala je bila Turska, gdje je i usvojen i po čijem je glavnom gradu dobio ime. Kao kuriozitet, valja spomenuti da je u Turskoj od ratifikacije znatno poraslo nasilje prema ženama!

Odbijanje je predložila Slovačka nacionalna stranka, članica vladajuće koalicije, uz potporu ljevičarske stranke Smer koja je nominalo socijaldemokratska. Dakle, u Slovačkoj su ljevica i desnica ujedinjene oko toga!

Njihovi su zastupnici također pozvali predsjednicu Zuzanu Caputovu da obavijesti Vijeće Europe da će Slovačka ostati izvan sporazuma. Protiv je glasala i oporbena krajnje desničarska Narodna stranka Naša Slovačka. Protivnici konvencije u Slovačkoj, koja je pretežno rimokatolička, tvrde da bi neke odredbe prekršile slovački ustav – na primjer, jer ustav definira brak kao zajednicu muškarca i žene.

To, naravno, otvara i pitanje je li i u Hrvatskoj Istanbulska konvencija neustavna, jer i kod nas je brak ustavom definiran kao zajednica jednog muškarca i jedne žene.

Za usvajanje “Istanbulske” je bila samo oporbeba stranka “desnog” centra, koja je dio EPP- europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ Andreja Plenkovića, koji je također bio veliki pobornik “Istanbulske”. Ta stranka je ovaj potez osudila kao “populistički”, te tvrdi kako Istanbulska ne sadrži rodnu ideologiju.

U odvojenom glasanju samo nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u subotu, dvije koalicijske stranke izglasale su i neke druge da odobre zakonodavstvo koje umirovljenicima daje dodatnu mjesečnu mirovinu – 13 umjesto 12. Oporbene Nije bilo odmah jasno je li Caputova, predsjednica koja dolazi s lijeve strane političkog spektra, spremna to odobriti.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HASANBEGOVIĆ OŠTRO REAGIRAO: Novojugoslavenska politička policija će uskoro sravniti i Radićev grob, a ne smeta im spomen-ploča Rankoviću
>>> IZETBEGOVIĆ OPET PRIJETI HRVATIMA: Bosanske pčele su nervozne
>>> STRUČNJACI USTVRDILI: Alkohol će pomoći u suzbijanju Korona virusa
>>> IZLIJEČENIMA OD KORONA VIRUSA SE BOLEST MASOVNO VRAĆA, a to nije najgore: “Možda su i dalje prenosioci virusa…”