Bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere izjavio je kako „preferira one koji govore o kršćanskoj tradiciji pred onima koji je žele ukloniti“

„U ovome trenutku Crkva je previše uključena u politiku, a premalo u vjeru“, rekao je bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller, komentirajući odnos pojedinih crkvenih dužnosnika prema talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju za talijanske novine “Corriere della Sera”.

Podsjetimo, Salvini je na skupu uoči izbora za Europski parlament poljubio krunicu i držao u ruci Bibliju, što su mu pojedini talijanski biskupi zamjerili zbog njegove antiimigracijske politike koju smatraju „antikršćanskom“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Među istaknutim Salvinijevim kritičarima bio je državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, koji je izjavio da je Bog tu za svakoga te da je „prizivati ga za sebe uvijek opasno“, dok je talijanski katolički časopis Famiglia Cristiana objavio da je Salvinijev potez “posljednji primjer iskorištavanja religije kako bi se opravdalo sustavno kršenje ljudskih prava u toj zemlji”.

S ovakvim istupima se nije složio kardinal Müller, izjavivši da „crkveni autoriteti ne mogu na takav amaterski način govoriti o teološkim pitanjima, a posebice se ne smiju uključivati u politiku, kada postoji demokratski izabran parlament i vlada, kao što je to slučaj u Italiji“.

„Bolje je razgovarati sa Salvinijem, raspravljati, i ispraviti ga kada je potrebno“, smatra Müller.

Njemački kardinal se osvrnuo i na činjenicu da se papa Franjo još nije sastao sa Salvinijem, što se smatra vrlo neobičnim, budući da su Vatikan i talijanske vlasti redovito imali bliske odnose.

„Čudno je da je Papa primio najsekularnije ljude, a nije Salvinija“, rekao je Müller. „On razgovara s venezuelskim režimom, ili kineskim koji odvodi milijune kršćana u preodgojne kampove, uništava crkve, proganja kršćane.“

„Ali ovdje u Italiji nismo u Kini. Morate razgovarati sa svima u bratskom duhu“, rekao je kardinal.

Müller je, između ostaloga, kritizirao ono što je opisao kao Franjin „čarobni krug“, u kojem prema njegovu mišljenju spadaju Antonio Spadaro i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Gualtiero Bassetti, koji su također kritizirali Salvinija.

Njemački kardinal smatra da je nazvati krštenu osobu nekršćaninom zbog njezinih političkih nagnuća posve neprimjereno, te da Crkva ne može izopćavati ljude zbog stavova o imigraciji.

„Postoje zemlje koje žele dekristijanizirati Italiju i Europu, dok se Salvini poziva na zaštitnike Europske unije i njezine kršćanske korijene“, rekao je Müller, dodavši kako „preferira one koji govore o kršćanskoj tradiciji pred onima koji je žele ukloniti“.

Salvinijeva stranka Liga, pobjednik je izbora za Europski parlament u Italiji s osvojenih 34 posto glasova, što govori o njezinom snažnom rastu popularnosti u odnosu na 2014. godinu kada je osvojila 6 posto glasova.

Ivo Džeba | Bitno.net